Mobiliteit 10 augustus 2020

Linde bouwt ’s werelds eerste tankstation voor waterstoftreinen

In het Duitse plaatsje Bremervörde begint in september de bouw van een tankstation voor waterstoftreinen. De bouw volgt op een succesvolle proef met ’s werelds eerste twee waterstoftreinen.

Coradia iLint

Sinds september 2018 rijdt tussen de Noord-Duitse plaatsjes Cuxhaven en Buxtehude de Coradia iLint waterstoftrein. Deze bijzondere trein van de Franse producent Alstom kan ongeveer 1.000 kilometer rijden, waarna getankt moet worden. Tot nu toe gebeurde dat met een mobiel tankstation, maar daar komt nu verandering in.

Linde AG

Het Duitse bedrijf Linde AG gaat een permanent vulstation bouwen in het plaatsje Bremervörde. De bouw is naar verwachting begin 2022 afgerond en de industriegigant is verantwoordelijk voor zowel de bouw als de exploitatie van het waterstofstation.

1.600 kg waterstof

Het station zal waterstof leveren aan veertien iLint-waterstoftreinen en biedt een capaciteit van ongeveer 1.600 kg waterstof per dag. Daarmee wordt dit één van de grootste waterstofstations ter wereld ten aanzien van capaciteit. Bij de bouw wordt rekening gehouden met een elektrolyser die in de toekomst ter plekke waterstof kan produceren.

“We zijn verheugd om een sleutelrol te spelen in dit wereldwijd toonaangevende, innovatieve project”, aldus David Burns, VP Clean Hydrogen bij Linde. “We weten al lang dat waterstof als brandstof een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de transitie naar een koolstofneutrale samenleving. Het inzetten van waterstof als emissievrije en efficiënte brandstof voor treinen zal enorme voordelen opleveren voor het milieu.”

Delen: