Mobiliteit 16 juni 2021

Land Rover gaat offroad met waterstof

Het Britse Land Rover werkt aan een prototype voor een op waterstof aangedreven Defender, een bekende terreinwagen van het merk.

In afgelegen en slecht begaanbare gebieden zijn meestal geen laadstations beschikbaar. De relatief korte actieradius van batterij-elektrische voertuigen is dan een probleem. Land Rover werkt aan een oplossing om ook deze gebieden emissievrij bereikbaar te maken.

Waterstof is goede oplossing

Een op waterstof aangedreven Land Rover Defender is volgens de fabrikant een goede oplossing om emissievrij lange afstanden af te leggen. Waterstof tanken kan snel, brandstofcellen kunnen voldoende energie leveren voor een krachtige aandrijving en bovendien blijft een waterstof-elektrische aandrijflijn ook bij koude goed functioneren, zonder dat de actieradius sterk afneemt.

Waterstofaandrijving optimaliseren

Het prototype voor de Defender op waterstof is onderdeel van wat men Project Zeus noemt. Dit project richt zich op het verzamelen van kennis om waterstofaandrijving verder te optimaliseren. Zo hoopt Jaguar Land Rover voertuigen te ontwikkelen met dezelfde actieradius, offroad-capaciteiten en eenzelfde maximale trekgewicht als vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor.

Productie waterstofvoertuigen

De ontwikkeling van waterstoftechnologie is onderdeel van de doelstelling van Jaguar en Land Rover om in 2039 geheel netto emissievrij te zijn. Voor die tijd moet het modellenaanbod al volledig elektrisch zijn. Of daar op korte termijn ook al waterstofmodellen bij zitten is nog niet bekend.

Delen: