Drones op waterstof staan in de belangstelling. En dan vooral voor bedrijfsmatige toepassingen. De reden? Zelfs de kleinste drone kan er zeker vier keer langer mee vliegen dan met een batterij. En een leeg tankje is sneller gevuld dan een lege batterij.
Voorraad tellen met een drone is geen unicum meer. Diverse spelers testen de vliegende telmachine volop. Zoals Eysee van Reflex. Of de Delta Drone die logistieke dienstverlener Geodis test in Frankrijk. Zelfs heftruckspecialist Linde heeft een drone gelanceerd om voorraad te tellen.

Een uur in plaats van een kwartier
Softwarebedrijf Arox heeft nu samen met waterstofspecialist Holthausen in Groningen een drone op waterstof ontwikkeld. In het distributiecentrum van Schneider Electric is de waterstofdrone getest. Door het gebruik van waterstofcellen, deze hangen onder de drone, laadt de batterij van de drone constant bij. Het voordeel: de vliegduur wordt verviervoudigd. In plaats van 15 minuten kan de drone nu een uur zijn werk doen.

Medicijnen afleveren in noodsituaties
DroneHub Groningen Airport Eelde onderzoekt of het bouwen van een prototype voor pakketlevering haalbaar is. Ook de pronvincie Groningen is hierbij betrokken. Gedeputeerde Henk Brink: ‘De dronesector barst van de dynamiek. Drones op waterstof kun je bijvoorbeeld inzetten bij reddingsoperaties en bij leveringen van noodmedicatie naar de Waddeneilanden. Maar denk ook aan gebruik voor agri-toepassingen, zoals precisielandbouw’.