Onderzoek 31 augustus 2017

Kwantiteit en kwaliteit van waterstof, hoe meet je het?

Levert de pomp je de aangegeven hoeveelheid waterstof? En is de kwaliteit goed genoeg voor de brandstofcel? Daarvoor moeten internationale standaarden en normen worden vastgesteld. Dat blijkt nog lastig genoeg. Metrologische instituten en tankstationbouwers buigen zich hierover het hoofd. H2-platform is een van de adviseurs bij dit onderzoek.

Meten is weten

Heel kort door de bocht gaat het dus om de vraag: hoe meet je kwantiteit en kwaliteit van waterstof? Is het dan nu allemaal nattevingerwerk? Nee, dat niet, maar vastgelegde normen bestaan er nog niet, zoals die er wel zijn voor fossiele brandstoffen.

Dus is onlangs een driejarig onderzoeksproject EMPIR MetroHyVe (Metrology for Hydrogen Vehicles) van start gegaan. Dit project richt zich op twee onderwerpen: Het eerste onderwerp is hoeveelheidsmeting van waterstof. Dus krijg je aan de pomp waarvoor is betaald. En wat is vast te leggen in OIML-standaarden?

Het belang van zuiverheid van waterstof

Het tweede onderwerp is kwaliteitsmeting- en controle van waterstof. De zuiverheid van waterstof is van belang voor een goede werking van de brandstofcel op waterstof en voor bijvoorbeeld de levensduur van de brandstofcelauto. Hierbij gaat het om de vraag wat is vast te leggen in ISO-/CEN-normen.

Metrologische instituten, waaronder VSL uit Nederland, en waterstoftankstationbouwers en –beheerders zoals Shell buigen zich over de vraagstukken. NEN heeft de rol op zich genomen om projectinput en projectresultaten te verspreiden. Zo zal NEN samen met de projectpartners workshops organiseren, enquêtes opstellen en uitsturen en informatie delen op diverse manieren.

Meer informatie is te vinden op www.metrohyve.eu. Voor uitwisselen van informatie met dit project of voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met Indra te Ronde (NEN) 015-26 90 406, of per email energy@nen.nl.

Delen: