Internationale ontwikkelingen 26 juli 2022

Krijgen we vloeibare waterstof uit Portugal?

Groene waterstof produceren is lucratief in zonrijke landen, zoals Portugal. De haalbaarheid van dit project wordt nu onderzocht.

Shell New Energies NL BV, ENGIE, Vopak en Anthony Veder hebben een overeenkomst getekend om de haalbaarheid te onderzoeken van het produceren, vloeibaar maken en transporteren per schip van groene waterstof van Portugal naar Nederland. In de Rotterdamse haven wordt dat opgeslagen en gedistribueerd voor verkoop.

Streven: 2027 eerste scheepslading groene waterstof

Het consortium richt het vizier op productie van de groene waterstof in het industriegebied van de haven van Sines in Portugal. Het streven is om in 2027 een eerste lading vloeibare waterstof van Sines aan Rotterdam te leveren.

Voor zwaar transport, scheepvaart en luchtvaart

Belangrijke marktspelers in zwaar transport, scheepvaart en luchtvaart ondersteunen deze ontwikkeling omdat het goed past bij hun voornemens om de bedrijfsvoering CO2-vrij te maken. “Wij zien vloeibare waterstof als een belangrijke oplossing om duurzame energie te importeren in markten als Nederland of Duitsland. We ontwikkelen de volgende generatie trucks die op vloeibare waterstof kunnen rijden”, aldus Dr. Andreas Gorbach, hoofd trucktechnologie en lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG.

Prototype van truck op waterstof van Daimler Truck.

Start met 100 ton vloeibare waterstof per dag

Binnen het consortium zullen Shell en ENGIE samenwerken in de volledige waardeketen en Anthony Veder en Vopak richten zich op het verschepen, opslag en distributie. Ze zullen in eerste instantie het potentieel beoordelen van het produceren, vervoeren en opslaan van ongeveer 100 ton per dag, met de mogelijkheid om dit in de loop van de tijd op te schalen.

Ambitie overheden Nederland en Portugal

De overheden van Portugal en Nederland hebben hun gezamenlijke ambitie voor de productie en het transport van waterstof onlangs versterkt. Deze haalbaarheidsstudie volgt op de ondertekening van een Memorandum of Understanding in 2020. Verder bevestigden Portugal en Nederland hun gezamenlijke doelen op de Rotterdam World Hydrogen Summit in mei 2022.

Het project heeft een IPCEI-aanmelding ingediend onder H2Sines (Portugese inzending) en H2Sines.Rdam (Nederlandse inzending).

Delen: