Kostenaspecten bij waterstof voor de mobiliteit

Voertuigen die rijden op waterstof zijn nog vrij duur. Waterstof voor de mobiliteit is ook met ruim € 12,- per kilogram relatief prijzig (ongeveer 35 kWh/kg). Waterstofauto’s rijden echter energie-efficiënter dan bijvoorbeeld benzine- of dieselauto’s. De kosten per kilometer zijn daardoor per kilometer vergelijkbaar met de kosten van rijden op benzine.

De overheid helpt bij het dichten van de kloof. De huidige fiscale maatregelen stellen de berijders vrij van BPM en MRB, de fiscale bijtelling is slechts 8% over het hele bedrag voor 5 jaar na aanschaf (in 2020) terwijl de auto’ ook voor de MIA en de VAMIL in aanmerking komen. De brandstofkosten – op basis van ongeveer €10-12/kg en 90-100km/kg waterstof – zijn vergelijkbaar met een benzine motor die 8 liter/100km verbruikt. Waterstof bij de pomp is vrijgesteld van accijns of andere belasting en is enkel belast met BTW.

Auto’s met een waterstof-brandstofcel zijn nu nog relatief duur. De verwachting is dat het aanbod aan modellen zal stijgen en de prijzen van de personenauto’s zullen dalen nu de productie van brandstofcellen wereldwijd een zeer grote vlucht neemt.

De ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof is gaande. Hoe de prijs van deze voertuigen zich (uiteindelijk) zal verhouden tot conventionele vrachtwagens is nog onzeker. Rijden op diesel is nu nog goedkoper dan waterstof. Daartegenover staan voordelen dat waterstof emissievrij is en dus overal kan rijden; ook in de steden die in toenemende mate voertuigen met te hoge emissies gaan weren. In Zwitserland levert Hyundai FCEV-vrachtwagens die zichzelf binnen enkel jaren terugbetalen vanwege milieu- en wegenbelasting voordeel.

Indicatieve kostenaspecten van waterstof in de mobiliteit


Prijs aan de pomp / thuisladen per prijs pomp per kWh Verbruik/100 km per Kosten per kilometer Belasting per kWh (ex BTW)
Benzine € 1,55 liter € 0,18 6,63 liter € 0,10 € 0,09
Diesel € 1,40 liter € 0,14 5,52 liter € 0,08 € 0,05
Elektrisch laden 1e schijf € 0,20 kWh € 0,20 27,64 kWh € 0,06 € 0,10
Waterstof € 10,00 kg € 0,29 1,1 kg € 0,11 0

Bron voor gemiddeld gebruik benzine, diesel en elektrisch: https://www.autoweek.nl/verbruiksmonitor
Voor waterstof: https://opwegmetwaterstof.nl/2017/07/26/rijden-op-waterstof-duur-dat-valt-best-mee

Bovenstaande tabel geeft een indicatief beeld van de kosten, afhankelijk van de prijs aan de pomp en type voertuig (gemiddeld voertuig en Toyota Mirai voor waterstof). Het geeft het beeld van de orde van grootte waarbij waterstof rijden nu per kilometer vergelijkbaar is met benzine, maar duurder dan bijvoorbeeld elektrisch rijden. Daar staan bij waterstof weer andere voordelen tegenover; zoals een grotere actieradius en sneller tanken. Een studie van Hydrogen Council laat zien dat de totale kosten voor voertuigen op waterstof (FCEV’s) vanaf 2030 lager kunnen zijn dan de conventionele benzine en diesel voertuigen.