Kennisdossier 07 februari 2017

‘Koolstofdioxide en waterstof efficiënter industrieel scheiden’

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft voor de industriële scheiding van koolstofdioxide en waterstof een speciaal reactormodel ontwikkeld. Het reactormodel kan handig zijn voor bedrijven, want de industriële scheiding van koolstofdioxide en waterstof is belangrijk voor zowel de productie van waterstof als voor de afvang en opslag van koolstofdioxide.

SEWGS

De scheiding van koolstofdioxide en waterstof zo efficiënt mogelijk laten verlopen is volgens ECN wenselijk vanuit zowel energetisch (het verminderen van het energieverbruik) als economisch (het omlaag brengen van de kosten van koolstofdioxide) oogpunt. ECN deed daarom onderzoek in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven naar een efficiënte scheidingsmethode en presenteert nu het resultaat: de sorption-enhanced water-gas shift (SEWGS). Dit is waterstofscheiding met palladium-membranen.

Stoomverbruik sterk reduceren

In het kort komt het erop neer dat het SEWGS-reactormodel het scheidingsproces optimaliseert door het stoomverbruik sterk te reduceren. Met de methode kan heet waterstof op druk worden geproduceerd uit synthesegas. Volgens ECN is voor de productie van waterstofrijke brandstof de SEWGS-methode de meest efficiënte. Lees hier de volledige studie.

Delen: