Waterstof als systeemdrager 06 april 2020

Koffieautomaat op waterstof

Waterstof kun je voor van alles inzetten. Van het verwarmen van huizen tot het aandrijven van auto’s, boten en vliegtuigen. Maar wat blijkt: je kunt er ook een lekker bakje koffie mee zetten!

Kopje waterstof-koffie

Eboca, een Spaanse fabrikanten van automaten, wil graag zijn C02-uitstoot verlagen en ziet waterstof als een mogelijke oplossing. Het bedrijf heeft daarom, in samenwerking met de Aragon Hydrogen Foundation, een waterstof-koffieautomaat ontwikkeld.

Zelfvoorzienend

De futuristische koffieautomaat maakt gebruik van een Nexa 1200-brandstofcel die wordt aangedreven door waterstof uit een cilinder en zuurstof uit de buitenlucht.

Om aan te tonen dat de koffieautomaat geen stopcontact nodig heeft, is die ter demonstratie in een weiland geplaatst midden in het Monteperdido National Park. Bezoekers van het park kunnen zo kennis maken met de automaat en meteen genieten van een vers kopje koffie.

Dieselaggregaten

Met de demonstratie willen de samenwerkende partijen aantonen dat dieselaggregaten eenvoudig vervangbaar zijn door een waterstofbrandstofcel. Dankzij de afwezigheid van vervuilende uitstoot en geluid is een waterstofbrandstofcel ideaal voor gesloten ruimtes, natuurlijke gebieden of drukke locaties.

Batterij

Een 24-volt batterij is toegevoegd om de automaat van energie te voorzien tijdens het opstarten en om energie op te slaan. Als de automaat in korte tijd veel energie nodig heeft, kan de batterij voor enkele seconden extra vermogen leveren.

Tags:  

Delen: