Klantentests met Mercedes-trucks op waterstof

In 2023 zullen klanten Mercedes-trucks op waterstof kunnen testen. Ook zijn praktijktests met bussen op waterstof gepland.
Daimler Truck AG en Mercedes-Benz zijn eigenlijk dertig jaar geleden al begonnen met brandstofcelonderzoek. Op 25 februari 1991 begon de ontwikkeling van een brandstofcel voor de aandrijving van een elektrisch voertuig met een projectvoorstel van Dornier GmbH in Friedrichshafen, destijds onderdeel van het concern.
Brandstofcel uit bemande ruimtevaart
Dornier ontwikkelde systemen voor de bemande ruimtevaart, waaronder een AFC-brandstofcel (Alkaline Fuel Cell, alkalische brandstofcel) die voor de energievoorziening moest worden gebruikt.
In de jaren tachtig kwam een nieuwe brandstofceltechnologie op: de proton-uitwisselingsmembraan brandstofcel (Proton Exchange Membrane Fuel Cell PEMFC). Dat systeem maakt gebruik van relatief lage temperaturen tussen 60 en 120 graden Celsius, wat het gebruik ervan als energieomzetter in elektrische auto’s voor het opwekken van elektriciteit uit waterstof mogelijk zou maken. Het idee werd aanvankelijk echter verworpen – de tijd was er kennelijk nog niet rijp voor.
Van ruimtevaart naar weg
In 1991 een impuls onder leiding van prof. Hartmut Weule, die de leiding van de onderzoeksafdeling van Daimler-Benz op zich had genomen. Hoewel hij zelf sceptisch was over brandstofcellen in auto’s, had hij toch vertrouwen in de beoordeling van zijn experts. Hij accepteerde daarom het projectvoorstel om een brandstofcel voor een elektrische auto te ontwikkelen.
Mercedes NECAR
Op 13 april 1994 presenteerde de onderneming de NECAR, de ‘New Electric Car’, aan het grote publiek. Op dat moment had het innovatieve voertuig al enkele duizenden kilometers op de klok staan – het model reed al sinds december 1993 rond en had al die tijd zonder problemen gepresteerd.

De NECAR kon circa 130 km afleggen op één tank waterstof en zijn topsnelheid bedroeg 90 km/h. Het vermogen van de elektromotor bedroeg 30 kW (41 pk). De NECAR staat in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.
Bus op waterstof in 1997
De techniek beleefde in 1997 zijn première in de NEBUS (New Electric Bus). In de daaropvolgende jaren vergaarde Mercedes-Benz waardevolle kennis met enkele tientallen stadsbussen op Citaro-basis die regelmatig ritten uitvoerden in tal van grote steden in Europa, Australië en China.

Mercedes GLC op waterstof met elektrische range-extender
Het studiemodel Mercedes-Benz GLC F-CELL werd in 2017 gepresenteerd tijdens de IAA in Frankfurt. De eerste elektrische auto met brandstofcel en plug-in hybride technologie ter wereld werd vanaf 2018 in eerste instantie gebruikt door fleetklanten en vanaf 2019 ook door andere zakelijke en particuliere klanten.

De tanks van de auto konden worden gevuld met waterstofgas met een druk van 700 bar. De actieradius op waterstof bedroeg bij de 155 kW (211 pk) sterke elektro-auto circa 430 km, plus nog eens circa 50 km in hybride modus met behulp van elektriciteit uit de accu.
Trucks en bussen samen met Volvo
Daimler Truck AG concentreert zich op de doorontwikkeling en toepassing van brandstofcellen in zware trucks en stadsbussen. In 2020 vierde Daimler Truck AG de wereldpremière van de brandstofcel-concepttruck Mercedes-Benz GenH2 Truck. De start van de serieproductie is gepland voor de tweede helft van dit decennium.
Vorig jaar richtte Daimler Truck AG ook Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG op om alle brandstofcelactiviteiten van het concern samen te brengen. Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG zal worden overgedragen aan een joint venture met Volvo Group. Een bindende overeenkomst hiervoor werd eind 2020 door Volvo Group en Daimler Truck AG ondertekend. Het doel is om gezamenlijk brandstofcelsystemen te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen. De systemen worden behalve voor zware trucks ook voor andere toepassingen aangeboden.