Mobiliteit 29 maart 2022

Kapitaalinjectie voor uitbreiding waterstoftankstations

110 miljoen euro komt beschikbaar voor uitbreiding van het aantal waterstofstations in Duitsland. Exploitant H2 Mobility verwacht daarmee het aantal vulpunten uit te bouwen van 90 nu naar 300 in 2030.

De uitbreiding is nodig om rijden op waterstof voor met name de transportsector een stevige boost te geven. Van de 110 miljoen komt 70 miljoen van Hy24, het grootste platform ter wereld dat zich inspant voor infrastructuur met groene waterstof. 40 miljoen komt van de industriële aandeelhouders van H2 Mobility. Dat zijn Air Liquide, Daimler Truck, Hyundai, Linde, OMV, Shell en TotalEnergies.

Waterstof voor vrachtwagens

Van de 300 tankstations zullen er straks 200 geschikt zijn voor trucks. Waterstof is voor vrachtwagens in lange afstandstransport ideaal. Tanken gaat snel en overbruggen van afstanden van 1000 kilometer of meer is mogelijk met volle tanks. Bovendien is waterstof lichter dan batterijen, waardoor zoveel mogelijk laadcapaciteit behouden blijft.

Samenwerking met wagenparkbeheerders

Hyundai en Daimler Truck investeren mee, omdat beide producenten al trucks op waterstof kunnen leveren. De andere bedrijven zijn ook al geruime tijd actief met productie en levering van waterstof voor diverse sectoren. H2 Mobility wil de uitbreiding van het aantal tankstations in samenwerking met publieke autoriteiten en wagenparkbeheerders gestalte geven, zodat het netwerk zo goed mogelijk aansluit bij wensen en behoeften van de bedrijfsmatige klanten.

‘Meeste winst in strijd tegen klimaatverandering’

De Duitse minister van Transport, Volker Wissing, juicht de samenwerking toe: “Door de uitstekende combinatie van toewijding voor waterstof in de private sector en de toekenning van overheidssubsidie heeft Duitsland nu een leidende rol met waterstoftankstations. Die positie houden we vast en daarbij is onze focus gericht op transport met trucks op waterstof en batterij-elektrische aandrijving omdat in deze tak van mobiliteit in verhouding de meeste winst is te behalen in de strijd tegen klimaatverandering.”

Delen: