Beleidsontwikkelingen 19 juli 2022

Kabinet trekt extra 1,3 miljard uit voor waterstofprojecten

EU beleidspakket

Bedrijven die deel uitmaken van de tweede golf van het IPCEI-waterstof traject kunnen van 1 tot 14 september 2022 hun definitieve plannen aanleveren voor projecten voor waterstofproductie, om in aanmerking te komen voor subsidie.

Dit betreft één van de twee golven waar in totaal € 1,385 miljard beschikbaar voor is. Nederland is voornemens deze subsidie te verlenen binnen de Europese IPCEI waterstof (Important Projects of Common European Interest).

Tweede en derde subsidiegolf

Voor de tweede golf is € 785 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2026. Voor de derde golf is € 600 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2027. De subsidieregeling voor de derde golf wordt later dit jaar gepubliceerd.

Brandstofcelproductie

Eerder dit jaar hebben projecten al subsidie kunnen aanvragen voor de eerste golf die gaat over technologie. Nederland is voornemens € 21,7 miljoen te verlenen aan Nedstack om een brandstofcel-productiefaciliteit te realiseren.

CO2-reductie en waterstofinfrastructuur

De tweede golf richt zich op ‘decarbonisatie van de industrie’ en de derde golf op import- en infrastructuurprojecten. Er volgt ook nog een vierde golf die zich richt op mobiliteit en transport. Mogelijk wordt IPCEI-waterstof later uitgebreid met aanvullende golven.

Delen: