Industrie 20 maart 2020

Japan opent grootste groene waterstoffabriek ter wereld

In het Japanse Fukushima is de grootste waterstoffabriek ter wereld geopend. Velden vol zonnepanelen voorzien de fabriek van stroom om groene waterstof te produceren.

Zonne-energie

De fabriek maakt waterstof met behulp van groene stroom die wordt opgewekt bij een nabijgelegen zonne-energiecentrale. Deze zonneweide biedt plaats aan 180.000 m2 zonnepanelen en heeft een capaciteit van 20 megawatt.

100 kg waterstof per uur

De waterstoffabriek in het nabijgelegen dorpje Namie maakt gebruik van een 10 megawatt electrolyser die tot 100 kg waterstof per uur kan produceren. Volgens het consortium van Toshiba, Tohoku Electric Power en de Japanse Organisatie voor Nieuwe Energie en Industriële Technologie (NEDO) gaat het hier om de grootste elektrolyser ter wereld.

Olympische Spelen

De fabriek in Namie produceert op grote schaal waterstof, bedoeld om waterstofvoertuigen te laten rijden. Enkele hiervan worden later dit jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio ingezet.

Ook voor de Olympische fakkel voor de Olympische Spelen in Japan wordt waterstof gebruikt die uit de fabriek in Namie komt. Tevens krijgt het Olympisch dorp een appartementencomplex met zesduizend woningen die aangesloten zijn op een waterstofnetwerk. Het dorp krijgt twee waterstoftankstations en wordt na de Spelen omgebouwd tot een traditionele woonwijk.

Kernramp

De locatie van de hagelnieuwe waterstoffabriek is extra bijzonder. Op enkele kilometers afstand vond in 2011 een nucleaire ramp plaats nadat een tsunami een meltdown veroorzaakte in de kerncentrale Fukushima I. Hierdoor kwam een aanzienlijke hoeveelheid radioactief materiaal vrij en werd de nucleaire noodtoestand uitgeroepen.

Japan is al jaren afhankelijk van kernenergie, maar na de kernramp zijn 20 van de 25 kerncentrales in het land gesloten. Sindsdien is Japan opzoek naar een nieuwe en veilige vorm van energie.

Delen: