Over waterstof 09 september 2022

Jacqueline Vaessen kwartiermaker Waterstof Nederland

Per direct start Jacqueline Vaessen als kwartiermaker om de nieuwe vereniging Waterstof Nederland op te zetten. De kwartiermakersfase eindigt begin 2023.

Jacqueline Vaessen zal op basis van het door de initiatiefnemers samen met Berenschot ontwikkelde plan voor de oprichting van Water­stof Nederland in de komende periode tot begin 2023 aanvullen, verder vormgeven en uitvoeren, zodat de nieuwe vereniging in januari 2023 kan starten. Vaessen rapporteert aan de stuurgroep van de initiatiefnemers van Waterstof Nederland.

Opzetten van krachtige sectororganisatie

Waterstof Nederland wordt de gesprekspartner van de Nederlandse waterstofketen voor ministeries en andere organisaties over waterstof in al haar facetten. De initiatiefnemers zijn Air Liquide, BP, Eneco, Engie, HyCC, Ørsted, RWE, Shell, Vattenfall en Yara samen met Deltalinqs en het H2 Platform.

Met passie voor de energietransitie

Jacqueline Vaessen heeft chemische technologie gestudeerd en begon haar werkzame leven als technoloog bij Shell in Moerdijk. In 1996 stapte zij over naar Syntens, het toenmalige innovatie instrument van Economische Zaken. In 2004 startte zij haar eigen bedrijf en was jarenlang actief in promotie van techniek, verbeteringen in het MBO onderwijs en was een aantal jaren verbonden aan een ingenieursbureau dat zich richtte op de verduurzaming van de industrie. In 2015 werd zij lid van Provinciale Staten in Utrecht als woordvoerder energie en economie.

In 2018 startte zij als general manager van Nexstep. Binnen Nexstep nam zij samen met TNO het initiatief voor een eerste offshore waterstof productie op een bestaand platform. Ook bereidde ze met haar team een eerste tender voor waarin zes operators gezamenlijk putten gaan ontmantelen, een wereldwijde primeur.

Jacqueline combineert haar functie als kwartiermaker bij Waterstof Nederland met haar rol als boegbeeld voor de Topsector Chemie. Haar achtergrond, kennis en ervaring binnen de olie- en gasindustrie maakt haar zeer waardevol voor de rol van kwartiermaker.

Delen: