Mobiliteit 18 november 2021

Innovation Award voor DAF op waterstof

DAF heeft de ‘2022 Truck Innovation Award’ gekregen voor de XF H2 Innovation Truck met een interne verbrandingsmotor op waterstof. Op deze manier vergt de transitie naar emissievrij transport een minder grote investering dan de toepassing van duurdere brandstofceltechnologie.

De onderscheiding is toegekend door een jury van 24 bedrijfsautojournalisten van internationale mediatitels voor trucks en transport. “De titel onderstreept onze filosofie dat we een complete reeks technologieën moeten ontwikkelen op weg naar transport en mobiliteit zonder CO2 in het komende decennium”, aldus Ron Borsboom, executive director productontwikkeling bij DAF. “Waterstoftechnologie kan een zeer interessante optie worden voor de toekomst, naast batterij-elektrische oplossingen die we vandaag al aanbieden en hybride vrachtwagens die we in ontwikkeling hebben.”

Gestroomlijnd voor lager verbruik

De onderscheiding ‘Truck Innovation Award 2022’ is tegelijk uitgereikt met die van ‘International Truck of the Year 2022’ voor de nieuwe DAF XF/XG. Die valt op door een zeer gestroomlijnd ontwerp dat mogelijk is dankzij nieuwe regelgeving van de Europese Unie. De luchtweerstand is veel lager en dat draagt bij aan een tot 10 procent lager verbruik.

Distributienetwerk van tankstations

Waterstof is volgens DAF voor nu een prima oplossing voor de verbrandingsmotor (ICE), waarvoor nieuwe generaties CO2-neutrale brandstoffen in het verschiet liggen. Borsboom: “Het is belangrijk om te begrijpen dat het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen niet automatisch mag leiden tot een verbod op verbrandingsmotoren, zeker niet in het zware transport over lange afstanden.”: “Een verbrandingsmotor op waterstof betekent dat op veel vlakken gebruik kan worden gemaakt van het bestaande distributienetwerk van tankstations. En laten we vooral ook niet de kennis en productiecapaciteit vergeten die we in Europa op dit gebied hebben.”

Tussenstap op weg naar brandstofcel

De inzet van verbrandingsmotoren op waterstof is te zien als een tussenstap op weg naar de meer efficiënte brandstofceltechnologie op waterstof. De inzet van een brandstofcel-elektrische truck is commercieel gezien voor bedrijven zeer kostbaar. De technologie is nog duur. Transportbedrijven zullen die stap niet snel aandurven, tenzij er subsidie komt. Een verbrandingsmotor op waterstof is gewoonweg minder duur en op dit moment een snellere weg naar minder CO2-uitstoot. Onder meer Mercedes-Benz, Hyundai en Hyzon bieden al wel brandstofceltrucks aan. Hyzon maakt daarbij trouwens gebruik van DAF-chassis.

Lees ook: Brandbrief truckfabrikanten ‘1.000 trucks op waterstof in 2030’

Delen: