Mobiliteit 10 januari 2018

‘In 2040 kwart auto’s op waterstof’

Waar een wil is, is een weg. Over 22 jaar rijdt een kwart van de auto’s wereldwijd op waterstof. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

Het onderzoek, genaamd Global Automotive Executive Survey 2018, is gehouden onder duizend topmanagers in de autobranche en 2.500 consumenten. Het is een verkenning van toekomstige trends en een peiling van de stemming over mogelijke ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit. Een van de conclusies luidt: ‘In 2040 is een kwart van de auto’s elektrisch aangedreven met een batterij, rijdt een kwart op waterstof, is een kwart een hybride en heeft een kwart een conventionele verbrandingsmotor.’

Waterstofauto naast batterij-elektrische auto

Volgens de onderzoekers kan een te beperkt aantal laadpunten de groei van batterij-elektrische auto’s remmen. Tegelijk zal de belangstelling voor de waterstofauto met brandstofcel en elektromotor toenemen, zo is de verwachting. Feit is dat een grote meerderheid verwacht dat conventionele auto’s met verbrandingsmotor hun  langste tijd hebben gehad. Nu zijn die goed voor een aandeel van negentig procent.

‘Verplaatsing productie naar China’

Een deel van de productie verschuift volgens het onderzoek naar China, waar fabrikanten nu al veel meer investeren in batterijtechnologie. De Chinese overheid eist dat in 2020 al 12,5 procent van de verkochte auto’s elektrisch is. KPMG verwacht dat de totale verkoop van auto’s tussen 2020 en 2040 stijgt van 101 miljoen naar 140 miljoen voertuigen wereldwijd.

Delen: