Internationale ontwikkelingen 27 januari 2023

In 10 minuten genoeg waterstof tanken voor 1.000 kilometer

Hoe krijg je de tank van een op waterstof rijdende truck sneller vol dan nu? Een Duits bedrijf Cryomotive denkt de oplossing te hebben.

Een vrachtauto verbruikt per kilometer meer waterstof dan een personenauto op waterstof. Dus moet er in verhouding meer worden getankt en dat kan met de huidige installaties wat langer duren dan bijvoorbeeld het tanken van dieselbrandstof. Speciaal voor trucks zijn er immers pompen met een hoge literafgifte tot wel 70 liter per minuut. In grofweg 5 minuten tank je voor circa 1000 kilometer diesel.

Sneller waterstof tanken met cryogene pomp

Bij de nu gangbare waterstoftankinstallaties duurt het tanken van voldoende waterstof voor 1.000 truckkilometers behoorlijk langer. Je kunt rekenen op 20 tot 25 minuten. Cryomotive in Duitsland werkt aan een zogenaamde cryogene pomp voor een heavy-duty tankinstallatie. Dan duurt het innemen van waterstof voor 1.000 km tussen de 10 en 15 minuten.

Gecomprimeerd waterstofgas

De Duitse start-up Cryomotive werkt hiervoor samen met de Franse industriële groep Fives. Onder een ondertekende samenwerkingsovereenkomst zullen de bedrijven werken aan de validatie van de pomp voor het genereren van cryo-gecomprimeerd waterstofgas (CCH2), of CRYOGAS, waarvan de bedrijven zeggen dat ze dichtheden van meer dan 80 kg/m 3 kunnen bereiken bij drukken tussen 30 en 40 MPa.

Toekomstige trucks

Cryomotive en Fives richten zich op de ontwikkeling van een zuigerpomp om vloeibare waterstof te comprimeren met een laag energieverbruik en een hoe afgifte. De Cryomec Hy-Filling™-pomp, ontworpen door Fives, moet een sleutelcomponent te worden in toekomstige waterstoftankstations. Fives zegt dat de pomp in staat zal zijn om brandstof te leveren aan toekomstige vrachtwagens op waterstof binnen 10-15 minuten voor 80 kh Cryogas, waardoor ze volgens hen 1.000 km kunnen rijden.

Tanktijd en kosten vergelijkbaar met diesel

“Cryomotive’s CCH2 CRYOGAS-opslag- en tanktechnologie kan de weg vrijmaken voor emissievrije langeafstandsvrachtwagens op waterstof die vergelijkbaar zijn met diesel wat betreft actieradius, tanktijd en kosten”, aldus Christiane Heyer, algemeen directeur en mede-oprichter van Cryomotor.

Delen: