Waterstof als systeemdrager 17 oktober 2019

Iglo op waterstof

De aurora borealis, oftewel het poollicht of noorderlicht, is een van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld. Het tafereel trekt dan ook duizenden toeristen naar het noorden van Scandinavië. Om optimaal te genieten van dit spektakel is er een speciale glazen iglo ontwikkeld waarin je kan overnachten. Hoe voorzie je een iglo midden in de natuur van stroom? Met waterstof natuurlijk!

De AuroraHut is een glazen hut die in de zomer kan dienen als woonboot en in de winter als iglo. De mobiele unit is ontworpen voor het poolgebied om bijvoorbeeld de omgeving te observeren, of voor ijsvissen dan wel kijken naar het noorderlicht.

Waterstofbrandstofcel

Om de glazen iglo van stroom te voorzien is er gekozen voor een duurzame oplossing: waterstof. Een brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Zo is er altijd stroom voor verlichting en verwarming.

De waterstofbrandstofcel maakt gebruik van een cartridge-systeem. De waterstofcartridge is, net zoals een gasfles in een caravan, eenvoudig te vervangen wanneer hij leeg is.

De brandstofcel op waterstof neemt de plek in van traditionele off-grid stroombronnen zoals een dieselgenerator. “Onze AuroraHuts hebben geen schadelijk effect op het milieu en zijn geheel emissievrij”, aldus Juha Kärkkäinen, directeur van AuroraHut.

“De waterstofbrandstofcel past perfect in ons concept voor ecotoerisme. Deze is 100% milieuvriendelijk, stil en vereist niet veel ruimte. We hebben de brandstofcel zonder problemen getest bij temperaturen tot onder -40 graden Celsius. We kunnen geen betere betrouwbare off-grid krachtbron wensen.”

Delen: