Mobiliteit 09 april 2020

Hyzon Motors toont waterstofvrachtwagen van 50 meter

De road train is een bekend fenomeen in de Australische Outback. Dit zijn grote vrachtwagens met soms wel vijf of meer aanhangers en een totale lengte tot wel 100 meter. Het Amerikaanse Hyzon Motors gaat waterstof inzetten om deze gigantische voertuigencombinaties te verduurzamen.

Hyzon Motors

Hyzon Motors is een nieuw bedrijf dat zich richt op zware waterstofvoertuigen, zoals bussen en vrachtwagens. Het bedrijf wil nog dit jaar de eerste voertuigen op de markt brengen en maakt daarbij gebruik van zelf ontwikkelde aandrijflijnen.

Road trains

Vanaf 2021 richt Hyzon Motors zich ook op de Australische markt en komt dan met een heuse road train op waterstof. Road trains zijn in Australië erg populair omdat grote delen van het land niet in de buurt van een spoorlijn liggen.

Vanwege de enorme afstanden die moeten worden afgelegd, is het gebruik van een road train relatief voordelig. Daarnaast is het op de wegen in de Australische Outback rustig, waardoor deze vrachtwagens geen verkeershinder opleveren. In stedelijke gebieden zijn ze echter verboden.

Brandstofcel

Hyzon claimt de eerste Amerikaanse fabrikant te zijn die brandstofcelmodules gebruikt met een vermogen van meer dan 100 kW. De technologie is afkomstig van Horizon Fuel Cell, het moederbedrijf van Hyzon Motors.

George Gu, CEO van Hyzon Motors, zegt: “We hebben in Azië de afgelopen jaren een ongelooflijke groei gezien bij Horizon en met de ervaring willen we onze technologie op de wegen van de wereld brengen.” Gu hoopt dat hun technologie wereldwijd bijdraagt om de CO2-uitstoot van de transportsector te verlagen.

2.000 kilometer

De road train beschikt over brandstofcel van 370 kilowatt. Het model van 40 ton dat in november 2020 wordt gelanceerd, heeft een vermogen van 150 kW. De vrachtwagen is leverbaar met verschillende opslagtanks. In de kleinste tank past 48 kilo waterstof, waarmee een actieradius van 800 kilometer mogelijk is. De grootste tank kan 192 kilo opslaan, goed voor een range van 2.000 kilometer.

Delen: