HyWay 27: waterstof door Nederlandse gasleidingen

In Nederland worden veel gasleidingen vervangen of verwijderd. Dat is zonde, want netbeheerders kunnen het gasnet relatief eenvoudig geschikt maken voor de distributie van waterstof. Gasunie, Tennet en het ministerie van Economische Zaken gaan daarom onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn in ons land.
HyWay 27
In het onderzoek HyWay 27 onderzoeken de drie partijen of het Nederlandse gasnet geschikt is voor het transport van waterstof. Het kabinet ziet namelijk grote kansen voor CO2-vrije waterstof om de klimaatdoelstellingen te halen. De inzet van waterstof zorgt niet alleen voor een duurzame samenleving, maar levert ook nieuwe banen en economische groei op.
Waterstofhub
Nederland heeft bovendien alle ingrediënten in huis om een waterstofhub te vormen in Europa: onze gasinfrastructuur bestaat uit duizenden kilometers aan pijpleidingen, er is veel opslagcapaciteit en ons land heeft gunstig gelegen havens. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting eind 2020 bekend gemaakt.

Rotterdam
Het Havenbedrijf Rotterdam brengt in het HyWay 27 onderzoek het potentiële importaanbod (uit overzeese gebieden) in kaart en onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om de belangrijkste waterstofinfrastructuur aan te sluiten op grensoverschrijdende pijpleidingen in buurlanden zoals Duitsland en België.
Duitsland
Het idee om waterstof door bestaande gasleidingen te transporteren, is niet nieuw. In Duitsland zijn er plannen voor een compleet waterstoftransportnetwerk, genaamd H2-Startnetz, dat gebruik maakt van een netwerk bestaande gasleidingen van in totaal 1.100 kilometer.