Mobiliteit 14 mei 2018

Hyundai zorgt voor prijsdoorbraak met nieuwe waterstofauto

Hyundai was in 2013 de eerste die met de ix35 Fuel Cell een waterstofauto aanbood. Een technische doorbraak die nu wordt voortgezet met een prijsdoorbraak. De opvolger Hyundai NEXO is er voor 69.995 euro en dat maakt hem nu de scherpst geprijsde waterstofauto.

Alternatief voor batterij-elektrisch

Hyundai stelt de NEXO voor als nieuwste generatie waterstofauto met een brandstofcel. En dat zit hem deels in de efficiency. Zeker zo interessant is de prijsstelling. Tegen het licht van 4% bijtelling voor privégebruik is deze waterstofauto direct aantrekkelijk voor zakelijk rijders als alternatief voor een batterij-elektrische auto.

Tot 665 km actieradius

Terug naar de efficiency, die in grote mate is te danken aan het ontwikkelingstraject. Anders dan de ix35 Fuel Cell is de Hyundai NEXO van de grond af aan als brandstofcel-elektrische auto ontwikkeld. De NEXO is 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger dan zijn voorganger met een vermogen van 135 kW (184 pk). De actieradius met een volle tank 665 km bedraagt (volgens de meer realistisch verbruiks- en emissiemeting WLTP).

Meer waterstoftankstations

Met de komst van meer waterstoftankstations wordt de NEXO met zo’n rijbereik al snel interessant voor gebruikers. In Nederland zijn momenteel vier waterstoftankstations operationeel: in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. Dit jaar wordt ook in Den Haag een waterstoftankstation geopend en er liggen al plannen klaar voor de bouw van tankstations in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport en Utrecht. In 2020 moeten in ons land ten minste twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Hyundai NEXO praktisch

De NEXO is een middenformaat SUV en daarmee ruim genoeg voor vijf inzittenden. Hij is behoorlijk rijk uitgerust en biedt de nieuwste technische snufjes, zoals de voorziening Remote Park Assist. Daarmee is hij volledig automatisch en zonder bestuurder in te parkeren.

Verkoop maakt vliegende start

De levering start in september 2018 in ons land. De Hyundai NEXO is te bestellen voor prijzen vanaf 69.995 euro inclusief BTW. ‘De vooruitstrevende brandstofcelauto kan rekenen op veel belangstelling’ , zo meldt Hyundai, ‘aangezien nu al 80 pre-orders geplaatst zijn’.

4% fiscaal voordeel blijft voor waterstofauto!

Zakelijk rijders die de NEXO ook privé willen rijden, betalen slechts 4 procent bijtelling over het gehele catalogusbedrag. Vanaf 2019 is er, voor de categorie van 4 procent bijtelling, een maximum van 50.000 euro fiscale waarde. Voor bedragen daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22 procent. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden. Dit is een belangrijk voordeel van de Hyundai NEXO ten opzichte van batterij-elektrische auto’s boven de 50.000 euro fiscale waarde.

Delen: