Mobiliteit 28 september 2018

Hyundai wil 5.000 trucks op waterstof bouwen

Op de IAA voor bedrijfsauto’s in Hannover showde Hyundai het concept van een truck op waterstof. Samen met het Zwitserse H2 Energy wil het Koreaanse merk de productie al volgend jaar opstarten.

De Hyundai Fuel Cell Electric Truck is dus geen proefballon. De productieplannen zijn zelfs ambitieus. Nog de komende vijf jaar wil Hyundai samen met H2 Energy 5.000 exemplaren op de markt zien te krijgen. De levering start volgend jaar, om te beginnen in Zwitserland. Daarna moeten andere Europese landen volgen.

Eerst in Zwitserland op de markt

Het Zwitserse H2 Energy is leverancier van waterstof aan de H2 Association, een Zwitserse organisatie waarin diverse exploitanten van tankstation’s, retailers en andere klanten op het vlak van waterstof zijn verenigd.

Ervaring met serieproductie

Hyundai heeft de nodige ervaring met rijden op waterstof. De fabrikant startte in 2014 al met serieproductie van de Hyundai ix35 FCEV op waterstof. En nog dit jaar komt de opvolgende personenauto op waterstof, de Hyundai NEXO.

Actieradius van 400 kilometer

De Hyundai truck heeft acht tanks, die samen 33 kg waterstof kunnen bevatten. Dat is goed voor een actieradius van 400 kilometer. De elektromotor levert levert een vermogen van 350 kW en een maximale trekkracht van 3.400 Nm. Dat zijn waarden die dieselmotoren in trucks ook bieden. Het gaat om een zogenaamde 18 tons truck, die in combinatie met een trailer aan 34 ton komt.

De technologie komt overigens van waterstofbussen die Hyundai heeft gebruikt bij de Olympische winterspelen begin 2018. Op dit moment voert Hyundai diverse pilottests uit in enkele grote steden in Zuid-Korea.

Delen: