Mobiliteit 27 januari 2020

Hyundai verbreekt afstandsrecord waterstofauto

De Hyundai NEXO is één van de meest futuristische auto’s van dit moment. De waterstofauto wordt geroemd om zijn geavanceerde aandrijftechniek waarmee de SUV schoon en muisstil rijdt. Maar daar blijft het niet bij. De bekende Zwitserse avonturier Bertrand Piccard bewijst dat de Hyundai NEXO ook een bijzonder grote actieradius heeft.

778 kilometer

Bertrand Piccard vestigde namelijk een nieuw wereldrecord voor de langste afstand die ooit is afgelegd op één waterstoftank. De Zwitser haalde met de Hyundai NEXO een afstand van 778 kilometer zonder tussentijds te hoeven tanken.

De start van de recordpoging vond plaats bij het waterstofstation FaHyence in het Franse dorp Sarreguemines. De NEXO kwam één dag later aan bij de finish bij het Lucht- en Ruimtevaartmuseum van Le Bourget.

Aandacht voor waterstof

Het doel van de reis was om waterstoftechnologie te promoten als praktische en comfortabele oplossing voor duurzame mobiliteit. Om extra aandacht te genereren, volbracht Piccard de reis niet alleen. Onderweg werd hij vergezeld door onder meer de Franse minister van Economische Zaken en Prins Albert van Monaco.

“Terwijl sommigen twijfelen over het belang van waterstof in de auto van morgen, geloven we er bij Hyundai al rotsvast in sinds 1998, toen we deze technologie begonnen te ontwikkelen. Het afstandsrecord van Piccard veegt alle twijfel van tafel”, aldus Lionel French-Keogh, Algemeen Directeur van Hyundai Motor Frankrijk.

Geen avontuur

Met de lange autorit wil Hyundai aantonen dat je helemaal geen avontuurlijk type hoeft te zijn om met een waterstof auto te rijden. Sterker nog, iedereen kan het!

Bertrand Picard: “Met dit avontuur hebben we bewezen dat we met schone technologie geen revolutionaire, experimentele prototypes meer nodig hebben om records te verbreken. Iedereen kan het nu doen met standaard voertuigen zonder uitstoot.”

Bijzondere familie

Voor de mediastunt zette Hyundai niet zomaar iemand achter het stuur. Bertrand Piccard was in 1999 die allereerste die een non-stop ballonvaart rond de wereld volbracht. In 2015 vloog hij ook als eerste rond de wereld met een uitsluitend door zelf opgewekte zonne-energie aangedreven vliegtuigje.

Het avontuurlijke karakter heeft Bertrand Piccard niet van een vreemde. Hij is zoon van Jacques Piccard, de bekende oceanograaf die in 1960 als eerste mens op een diepte van 10.911 meter de Marianentrog bereikte.

De grootvader van Bertrand, Auguste Piccard, vertrok in 1931 met een ballon naar een hoogte van 16.940 meter om kosmische straling bestuderen. Het is dan ook niet vreemd dat avontuurlijke personages in de stripreeks Kuifje (professor Zonnebloem) en sci-fi serie Star Trek (Captain Jean-Luc Picard) gebaseerd zijn op deze leden van de Piccard-familie.

LEES MEER: Toyota toont nieuwe Mirai in Amsterdam

Delen: