Mobiliteit 29 augustus 2020

Hyundai test waterstoftram die ook de lucht zuivert

Hyundai heeft een waterstoftram ontwikkeld die mogelijk op grote schaal wordt ingezet in de Zuid-Koreaanse stad Ulsan. De eerste tests om dit te realiseren, zijn reeds van start gegaan.

Ulsan gaat de komende jaren tientallen kilometers aan nieuwe trambanen aanleggen en onderzoekt samen met Hyundai of voor dit netwerk uitsluitend waterstoftrams kunnen worden ingezet. Die hebben geen bovenleiding nodig, waarmee kosten bespaard kunnen worden. Zo’n beslissing kan echter maar één keer goed genomen worden en dus hebben gemeente Ulsan en Hyundai een intentieverklaring getekend om met elkaar de mogelijkheden van waterstoftrams te verkennen.

Hyundai is inmiddels gestart met het testen van haar zelf ontwikkelde waterstoftram op een ongebruikte trambaan in het havengebied van de miljoenenstad. Als de tests succesvol uitpakken, zal een tankvoorziening worden gerealiseerd om het aantal waterstoftrams te kunnen opschalen. De trams moeten in 2027 definitief in de dienstregeling zijn opgenomen.

Behalve feit dat de waterstoftrams van Hyundai kunnen rijden zonder bovenleiding en geen indirecte uitstoot produceren als de waterstof groen geproduceerd wordt, zuiveren ze ook de lucht. De waterstoftram van Hyundai is namelijk voorzien van een ingenieus filtersysteem waarmee 100 kg lucht per uur wordt gezuiverd.

Waterstoftrams zijn overigens niet nieuw. In China rijdt al een waterstoftram rond. En op het traject tussen Leeuwarden en Groningen werd eerder dit jaar een waterstoftrein getest.

Delen: