Internationale ontwikkelingen 05 augustus 2021

Hyundai partner voor waterstoftankstations

Bij rijden op waterstof hoort ook tanken van waterstof. Hyundai voegt de daad bij het woord. De Koreaanse producent is aandeelhouder geworden van H2 MOBILITY. Dit bedrijf is zeer actief met het realiseren van waterstoftankstations in Duitsland.

H2 MOBILITY bouwt sinds 2015 aan de waterstofinfrastructuur en exploiteert inmiddels talrijke waterstofstations in Duitsland. Dat zijn er inmiddels al bijna 100! De voortvarende aanpak is voor veel autofabrikanten reden om dit bedrijf te ondersteunen als partner. Ook Hyundai doet dit al sinds 2015 en heeft nu besloten aandeelhouder te worden. Om net als de oprichters Air Liquide, Daimler, Linde, OMV, Shell en TotalEnergies te investeren in waterstofinfrastructuur.

Hyundai actief met waterstofvoertuigen

Hyundai heeft alle belang bij een uitgebreid netwerk tankstations voor waterstof. De Koreaanse autoproducent bouwt al sinds 2013 waterstofauto’s. Nu is dat de Hyundai NEXO. Inmiddels levert Hyundai in een aantal landen, waaronder Duitsland, een waterstoftruck, de XCIENT Fuel Cell-truck, en een waterstofbus, Elec City Bus.

Hyundai XCIENT Fuel Cell-truck en waterstofbus ELEC CITY.

Duitsland koploper met waterstofinfrastructuur

Duitsland heeft een van de meest ontwikkelde waterstofinfrastructuren in Europa, en H2 MOBILITY spant zich in om van waterstofmobiliteit een topprioriteit te maken. “We zijn erg blij met onze nieuwe aandeelhouder”, zegt Nikolas Iwan, Managing Director bij H2 MOBILITY. “Daarmee bevestigt Hyundai het toenemende belang van waterstof: het garandeert onbeperkte mobiliteit zonder restricties.” BMW, Honda, Toyota en Volkswagen zijn eveneens participerende autofabrikanten. Hyundai gaat nu een stap verder door H2 MOBILITY aandelen te kopen.

Vooruitgang boeken

“Met deze stap ondersteunt Hyundai de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur”, aldus Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe. “Door onze ervaring in waterstof-brandstofcelsystemen te combineren met H2 MOBILITY’s jarenlange ervaring in de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur, zal dit partnerschap ons in staat stellen aanzienlijke vooruitgang te boeken in het creëren van een schoon waterstofecosysteem.”

Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe (l) en Nikolas Iwan, Managing Director bij H2 MOBILITY

Waterstof voor auto’s (700 bar) en trucks (350 bar)

Alle waterstoftankstations van H2 MOBILITY kunnen waterstof-elektrisch aangedreven brandstofcelvoertuigen bedienen, inclusief personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (bij 700 bar). Door het toenemende aantal personenauto’s, bussen, vuilniswagens, veegmachines en vrachtwagens die op schone brandstof rijden, zijn er steeds meer waterstoftankstations die zich toeleggen op het bedienen van de grotere bedrijfsvoertuigen (bij 350 bar).

Delen: