Mobiliteit 12 december 2018

Hyundai naar 500.000 waterstofauto’s in 2030

Geloof in waterstof prediken is stap een. De daad bij het woord voegen is stap twee en die zet Hyundai. In 2030 wil dit merk jaarlijks 500.000 waterstofauto’s produceren.

Hyundai levert al sinds 2013 in Nederland een waterstofauto en sinds kort is er een opvolger genaamd Nexo. Het is nog maar het begin. De ambities reiken veel verder: in 2030 moeten er per jaar een half miljoen waterstofauto’s van de band rollen.

Onderzoek McKinsey

Ook in andere sectoren, zoals transport, zal de vraag naar voertuigen met waterstof brandstofceltechnologie stijgen. Hyundai baseert zich daarbij op onderzoek van het internationale adviesbureau McKinsey & Company. Dat bureau stelt dat er rond 2030 wereldwijd 5,5 à 6,5 miljoen brandstofcelsystemen nodig zijn.

Vraag naar waterstof vertienvoudigd

De Hydrogen Council doet daar nog een schepje bovenop: dit wereldwijde initiatief van toonaangevende bedrijven op het gebied van energie, transport en industrie voorspelt dat de jaarlijkse vraag naar waterstof in vergelijking met nu vertienvoudigd zal zijn tegen 2050.

Hyundai eerste met productie waterstofauto’s

Hyundai beschouwt elektrisch rijden – zowel batterij-aangedreven als waterstof-aangedreven auto’s – al geruime tijd als dé oplossing voor emissieloze mobiliteit. Al sinds de jaren negentig investeert dit merk in de ontwikkeling van een waterstof-elektrisch aangedreven auto. Dat resulteerde in de Hyundai ix35 Fuel Cell, waarvan eind 2012 de serieproductie van start ging. Daarmee was Hyundai de eerste autofabrikant ter wereld die de volledig schone auto met brandstofcel commercieel inzette.

Groenste merk ter wereld

Hyundai wil in 2025 het groenste automerk ter wereld zijn. Het blijkt uit de ‘FCEV Vision 2030’ van dit merk. Hyundai onderzoekt bijvoorbeeld nadrukkelijk de mogelijkheden om ook fabrikanten van trucks, lichte bedrijfswagens, drones, schepen, rollend materieel en vorkheftrucks van brandstofcelsystemen te voorzien. Ook zal in andere sectoren de vraag naar brandstofcelsystemen toenemen. Denk aan energieopwekking en opslagsystemen van energie.

Hyundai start binnenkort met de bouw van een brandstofcelsysteemfabriek in Zuid-Korea. Het is daarmee het eerste automerk met een aparte fabriek voor brandstofcellen. Ook richt Hyundai een speciale divisie op voor het ontwikkelen en ondersteunen van activiteiten op het gebied van brandstofcelsystemen.

Nederland prioriteitsland

Nederland is voor Hyundai een van de zogenoemde prioriteitslanden voor waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Tot nu toe is de waterstoftankinfrastructuur vrij beperkt en telt Nederland vier openbare vulpunten voor waterstof-elektrisch aangedreven auto’s: in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. In april 2019 wordt ook in Den Haag een waterstoftankstation geopend en er liggen plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Delen: