Mobiliteit 05 december 2017

Hyundai in 2018 met nieuwe waterstofauto

Hyundai komt medio 2018 met een nieuwe waterstofauto met 800 kilometer actieradius. Het conceptmodel is 8 en 9 december al te zien op het duurzaamheid- en innovatiecongres Energy Island in Sommelsdijk.

Deze Hyundai FE Fuel Cell Concept, de trekpleister op Energy Island, is van de grond af aan als waterstofauto ontworpen. En niet zoals de huidige Hyundai ix35 Fuel Cell een afgeleide van een model met een brandstofmotor. Die aanpak biedt voordeel voor efficiency. Voor de nieuwe brandstofauto wordt dan ook een rijbereik van 800 kilometer beloofd.

Flink efficiëntere brandstofcel

Vergeleken met de huidige Hyundai ix35 FCEV is de brandstofcel van de conceptauto 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger, wat een positieve invloed heeft op de actieradius. In deze SUV debuteren ook nieuwe rijhulpsystemen.

Waterdamp uitlaat benut voor aangenaam interieur

De letters FE staan voor Future Eco: een directe verwijzing naar de innovatieve nieuwe technologieën die in het studiemodel debuteren. Zoals een luchtbevochtiger die het water dat uit de ‘uitlaat’ komt hergebruikt om een aangenaam luchtklimaat in het interieur te creëren. Ook slim zijn de draagbare accu’s – opgeladen door de auto zelf – om diverse apparaten mee op te laden. In de kofferbak bevindt zich een geïntegreerde opslag en oplaadstation voor een elektrische scooter.

Met de nieuwe waterstofauto, waarvan de FE Fuel Cell Concept feitelijk de voorloper is, wil Hyundai de waterstofeconomie een nieuwe impuls geven. Hyundai investeert samen met andere automerken en bedrijven de komende vijf jaar in totaal tien miljard euro in waterstofgerelateerde producten.

Ondertekening groene waterstofconvenant

Op het congres Energy Island wordt ook een waterstofconvenant ondertekend door ruim dertig nationale en internationale partijen. Het convenant draagt de naam: Convenant groene waterstofeconomie Zuid-Holland: proeftuin Energy Island Goeree-Overflakkee (H2G-O). De partijen zetten zich in om economische kansrijke projecten te onderzoeken en waar mogelijk te realiseren via een programmatische aanpak.

Delen: