Mobiliteit 15 maart 2022

Hysolar/Greenpoint werkt aan waterstofketen

Waterstof tanken is een, bij het maken en aanvoeren van waterstof komt heel wat meer kijken. De exploitanten van het tankstation in Nieuwegein gaan nu aan de slag met het optuigen van de hele keten.

Het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint in Nieuwegein is sinds 2021 operationeel. Inmiddels wordt geïnvesteerd in waterstofproductie met behulp van een electrolyser en de inzet van trucks voor levering van groene waterstof aan de tankstations.

Vijf waterstoftrailers

Greenpoint/Van Kessel – mede initiatiefnemer van Hysolar in Nieuwegein – heeft een vijftal trailers voor het vervoer van waterstof aangeschaft. De trailers zijn voorzien van 20ft containers met speciale Type 4 lichtgewicht composiet cilinders waarin waterstof onder een druk van 300 bar wordt opgeslagen. Elke trailer kan 400 kg waterstof vervoeren.

Nieuwe waterstofstations

De trailers zullen worden gebruikt voor de aanvoer van waterstof naar tankstations van het Greenpoint Hysolar H2 station in Nieuwegein naar in aanbouw zijnde stations in onder meer Oude-Tonge, Ede en Dordrecht.

Foto: Hysolar/Greenpoint Nieuwegein.

Transport groene waterstof

Joan van Kessel, Algemeen Directeur van Van Kessel/Greenpoint: “Ons doel is om een toonaangevende speler op de Nederlandse waterstofmarkt te worden met een strategische netwerk van waterstoftankstations en productie van groene waterstof. De investering in deze waterstoftrailers is een belangrijke stap om dat doel te bereiken. Met deze trailers kunnen wij locaties bevoorraden waar lokale productie van groene waterstof (nog) niet mogelijk is.”

Ook tractoren, graafmachines en binnenvaart

Ondertussen werkt Hysolar volop aan de voorbereiding, zoals de vergunningaanvraag en het selecteren van leveranciers. Zodra de productie draait is ook groene waterstof beschikbaar voor locaties elders, bijv. voor toepassing in mobiele werktuigen (o.a. tractoren, graafmachines of aggregaten) en de binnenvaart. De productie van groene waterstof wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage door het EU-programma LIFE.

Delen: