Mobiliteit 05 november 2020

Huisvuil ophalen met waterstof in Breda

In Breda rijdt sinds kort een vuilnisauto op waterstof. Het gaat hier om een tastbaar resultaat van het REVIVE (Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe) project.

De vuilophaalauto is mogelijk gemaakt met bijdrages van de Europese organisatie Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) en de Interreg Vlaanderen-Nederland. Bart Biebuyck, Executive Director bij FCH-JU: “Bijzonder fijn om te zien dat dit is gelukt dankzij een gezamenlijke inspanning in de Interreg en Breda.”

Gebouwd door E-Trucks Europe

E-Trucks Europe heeft de vuilniswagen op waterstof gebouwd. Proton Motor heeft het brandstofcelsysteem geleverd dat de benodigde energie levert voor de elektrische aandrijflijn. Het alles is gerealiseerd op een DAF CF-chassis.

André Beukers, Director of E-Trucks Europe vult aan: “De gemeente Breda was een van de eerste die serieus interesse toonde en bestelde twee vuilnisauto’s bij ons met een waterstof-elektrische aandrijflijn. Vullen van van 15 kg waterstof kost tussen de 8 en 10 minuten.”

André Beukers, Directeur E-Trucks Europe

Breda heeft de primeur van REVIVE

Het Europese project REVIVE beoogt de inzet van waterstoftrucks in alledaagse omstandigheden. Breda heeft de primeur. Deze stad heeft de eerste van een serie van in totaal 15 waterstoftrucks die op 8 locaties in Europa in gebruik worden genomen.

Volgens de deelnemers in dit project is de vuilniswagen een goed voorbeeld van het belang van samenwerking. Praktijkgebruik is de beste leerschool om kennis en ervaring op te doen en stimuleert ook anderen om na te denken over waterstof.

Twee keer zo grote afstand

Met de brandstofcel kan de elektrische aangedreven truck een twee keer zo grote afstand afleggen dan met een accupakket. Een afstand die nagenoeg gelijk is aan die van een vuilnisauto op diesel. In feite kan de ophaalauto op een keer tanken van waterstof zijn hele ronde rijden.

Wethouder Daan Quaars van Breda: “We zijn trots dat we de eerste in Europa zijn van het REVIVE-project. Waterstof is goedkoper in gebruik en beter voor de leefomgeving en de chauffeurs.”

Marja Versleijen, Director Mobility en New Energies, Total Nederland: “Bij Total Nederland zijn we zeer blij dat we de operatie van de vuilnisauto’s op waterstof kunnen faciliteren. Het past in onze strategie om samen met de maatschappij toe te werken naar een emissievrije samenleving in 2050.”

Delen: