Mobiliteit 19 juni 2021

Orderboeken open voor Hopium waterstofauto

Het Franse bedrijf Hopium heeft een prototype van zijn waterstofauto klaar. De orderboeken zijn tevens geopend. De luxe sedan kan tot duizend kilometer afleggen op een tank waterstof.

De futuristisch vormgegeven vierdeurs sedan van Hopium heeft een vermogen van 500 pk en een actieradius van duizend kilometer op een volle tank met waterstof. En die is in drie minuten weer gevuld. Aanvankelijk sprak Hopium Machina van een productiestart in 2026, maar nu noemt het bedrijf een marktintroductie in het eerste kwartaal van 2022.

Sportieve waterstofauto

Het vermogen van de elektromotor belooft prestaties van een sportauto. Logisch ook wel, want de voormalige coureur Olivier Lombard leidt dit project bij het Franse Hopium, de automotive divisie van de Hydrogen Motive Company (HMC). Met het prototype zijn bij de eerste tests snelheden van 200 km/uur bereikt.

24 Uurs van Le Mans

Lombard won onder meer de 24 Uurs van Le Mans in 2011. Sinds 2013 test hij racers op waterstof voor het Zwitserse GreenGT. In 2024 wil hij met een waterstofauto in Le Mans aan de start verschijnen.

Compacte brandstofcel en lichte bouw

De sedan op waterstof heeft volgens de nog summiere beschrijving een compacte brandstofcel, die waterstof krijgt uit drie separate waterstoftanks. De ontwerpers mikken op lichte materialen om het voertuiggewicht laag te houden. Hopium stelt ambitieus dat deze creatie de benchmark voor sedans op waterstof moet worden. Wat de Tesla Model S is voor elektrisch aangedreven sedans.

Delen: