Mobiliteit 06 oktober 2020

Hopium Machina belooft ‘technologische doorbraak’ te zijn

Het aantal waterstofauto’s is nog dun gezaaid. Maar in ieder geval gaat er weer een waterstofauto in productie. En wat voor één!

Zie hier de waterstofauto Machina van Hopium, geboren in Frankrijk. Hopium is de autodivisie van de Hydrogen Motive Company (HMC) die de Franse coureur Olivier Lombard begin 2020 oprichtte. De in 1991 geboren Fransman won in 2011 de beroemde 24 uursrace van Le Mans (klasse LMP2) met een Zytek Z11SN, een raceauto voorzien van een 4,5-liter V8 benzinemotor van Nissan.

’s Werelds eerste luxe waterstofauto

De Hopium Machina is van een heel ander kaliber. Volgens Hopium is het de eerste luxe waterstofauto ter wereld. Het merk kondigt de gestroomlijnde sedan aan als een ‘technologische doorbraak’. Het avant-gardistische design wordt benadrukt door de enorme wielen, de scherp getekende koplampen en de vloeiende carrosserievorm. De portiergrepen liggen verzonken in de carrosserie.

Eerste prototype in 2021

Volgens Hopium levert de Machina een vermogen van 386 kW/500 pk. De actieradius van de 100% elektrische sedan bedraagt om en nabij 1.000 kilometer, zegt het Franse merk. Waterstof tanken kost slechts drie minuten. Volgens Hopium is de Machina volledig klimaatneutraal en biedt de waterstofauto de ultieme combinatie van performance, connectiviteit, veiligheid en ergonomie. Het merk wil medio 2021 een eerste prototype klaar hebben. Vervolgens moet in 2026 de productie opgestart worden.

Le Mans

Voor Hopium komt brandstofceltechnologie niet uit de lucht vallen. Eigenaar Olivier Lombard is testrijder van het Zwitserse project GreenGT dat de ontwikkeling van een raceauto op waterstof omvat. En uiteindelijk moet die auto meedoen aan jawel, de 24 uursrace van Le Mans.

Delen: