Honderd jaar oude Nederlandse woonboerderij op waterstof

Zijn woonboerderij in Utrecht als het eerste huis in Nederland op waterstof. Dat is de missie van Michiel de Boer, eigenaar van marketingcommunicatiebureau ‘Prachtig’ en oprichter van H2all, het platform in wording ‘met alles over waterstof voor iedereen.’
Fossielvrij wonen
Het is begin 2019 als De Boer besluit om serieus werk te maken van zijn ambitie om fossielvrij te wonen. Ingegeven door zorgen over klimaatverandering, is er wat hem betreft maar één optie: “Stoppen met wakker liggen en concreet aan de slag gaan om een steentje bij te dragen aan een alternatief voor gas en niet duurzaam opgewekte stroom.”
Tegelijkertijd start Berend Schols, hemelsbreed amper 5 kilometer verderop, met een vergelijkbare verkenning naar bouwstenen voor de energietransitie. Zijn doelstelling is de eerste one-stop-shop voor energieopslag. De nieuwe tak van ProfiNRG, voorloper in grootschalige PV-systemen.
Schols: “Vanuit ProfiNRG hebben we onze kennis van zonne-energie uitgebouwd naar autarkische systemen die, via de combinatie van zonnepanelen, accu’s en waterstof, jaarrond 100% schone energie kunnen produceren.”
Off the grid
Het is uiteindelijk een artikel over een zonne-waterstof installatie bij een Duitse bedrijfshal en woning dat de buurmannen bijeenbrengt.
Wat volgt is een periode van intensieve samenwerking om te komen tot het ideaalscenario op weg naar ‘off the grid’. Het idee ontstaat om de honderd jaar oude woonboerderij om te vormen tot een living lab. Schols: “Het is goed haalbaar om de overcapaciteit van zonne-energie in de zomer via H2 te bufferen om ook in de winter elektrisch zelfvoorzienend te zijn. De business case hiervan kan uit als straks de salderingsregeling stopt.”
Warmtebatterijen
“We zijn tegelijk bezig met oplossingen voor het onderbouwen van de warmtevraag. Er is op dit moment heel veel ontwikkeling in onder andere warmtebatterijen, die we graag zouden integreren.”
De Boer: “We onderzoeken nu de subsidie- en afschrijvingsmogelijkheden en moeten afwegen of we het uit onze reserves gaan bekostigen, of dat een, al dan niet hypothecaire, lening verstandiger is. Om daarmee naast een energetische ook een financiële buffer achter de hand te houden, voor als de zon zakelijk eens minder schijnt.”
Voorbeeldproject
Schols en De Boer zijn optimistisch dat er over een jaar een aansprekend voorbeeldproject staat waar andere geïnteresseerden inspiratie kunnen opdoen om hun eigen bedrijf of woonhuis echt energieneutraal te maken.
LEES MEER: DEZE CV-KETEL VAN BOSCH DRAAIT OP WATERSTOF EN AARDGAS