Internationale ontwikkelingen 03 februari 2023

Honda en General Motors investeren in waterstof

Met focus op serieproductie en goedkoper maken van brandstofcellen

Honda heeft noeste plannen met waterstof. Samen met General Motors voert Honda de productie van brandstofcellen op naar 60.000 in 2030. In 2024 onthult de Japanse producent een nieuwe waterstofauto.

Honda was een van de eerste bedrijven die zich richtte op het potentieel van waterstof voor de realisatie van een koolstofneutrale samenleving. De autoproducent doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar en ontwikkeling van waterstoftechnologieën en FCEV’s. Sinds 2013 werkt Honda samen met General Motors aan de gezamenlijke ontwikkeling van de volgende generatie brandstofcelsystemen.

Honda waterstofauto in 2024

Wat kunnen we op de korte termijn verwachten? Honda is voornemens om in 2024 in Noord-Amerika en Japan te beginnen met de verkoop van een volledig nieuw FCEV-model. Dit SUV-model is gebaseerd op de CR-V die in 2022 in Noord-Amerika werd geïntroduceerd. Hij krijgt het brandstofcelsysteem dat Honda samen met General Motors heeft ontwikkeld.

Thuis opladen

“Naast de voordelen van FCEV’s, waarmee lange afstanden kunnen worden afgelegd zonder dat het tanken lang duurt, zal dit volledig nieuwe FCEV-model een plug-in-functie hebben met het gemak van EV’s die thuis kunnen worden opgeladen”, belooft Honda. Met andere woorden: er is een batterij geïntegreerd in de Honda waterstofauto, die met zijn energie bijdraagt een meer rijbereik en meer efficiëntie.

Honda en waterstof

Brandstofcelsysteem flink goedkoper in productie

Kosten en duurzaamheid zijn typische uitdagingen die moeten worden weggenomen om grootschalig gebruik van brandstofcelsystemen mogelijk te maken. Honda: “Bij dit brandstofcelsysteem van de volgende generatie zijn de kosten teruggebracht tot een derde in vergelijking met de kosten van het brandstofcelsysteem in de 2019 Honda Clarity Fuel Cell.”

Honda heeft deze aanzienlijke kostenverlaging bereikt door verschillende maatregelen. Dat zijn onder meer de toepassing van innovatieve materialen voor elektroden, de verbetering van een celafsluitingsstructuur, de versimpeling van de ondersteunende apparatuur (‘balance of plant’) en de verbetering van de productiviteit.

Waterstof volop in ontwikkeling

De duurzaamheid van het systeem is groter door corrosiebestendige materialen meer bestendigheid tegen lage temperaturen. Kortom: waterstoftechnologie is volop in ontwikkeling en wordt steeds voordeliger. Moet ook wel, want de prijzen van waterstof nu zijn best fors.

‘Grote doorbraak waterstof in 2030’

Honda verwacht vooral in 2030 een grote doorbraak op het gebied van waterstof. De fabrikant verwacht samen met General Motors dat brandstofcellen in dat jaar op grotere schaal worden toegepast. Honda is al begonnen met onderzoek naar toekomstige brandstofceltechnologieën. Het doel is het halveren van de kosten en het verdubbelen van de duurzaamheid in vergelijking met het brandstofcelsysteem dat samen met GM is ontwikkeld. Op deze manier streeft Honda naar een gebruiksvriendelijkheid en een totale kostprijs gelijke hoogte met conventionele dieselmotoren.

Vier kerngebieden voor waterstoftoepassingen

Honda richt zich op vier kerngebieden met betrekking tot brandstofceltoepassingen: Honda FCEV-modellen, bedrijfsvoertuigen, stationaire krachtcentrales en bouwmachines. Honda ziet ook toepassingen voor de ruimtevaart. En uiteraard is ook de transportsector heel interessant. Nog voor het einde van het komende boekjaar 2024 (eindigend op 31 maart 2024) begint Honda in Japan met demonstratietests op de openbare weg van een prototype zware vrachtwagen die rijdt op waterstof. Deze wordt momenteel in samenwerking met Isuzu Motors Limited ontwikkeld. Honda werkt in China samen met Dongfeng Motor Group voor vrachtwagens met brandstofceltechnologie.

Honda waterstof

2050 CO2-neutraliteit

Honda streeft ernaar om tegen 2050 CO2-neutraliteit voor alle producten en bedrijfsactiviteiten te realiseren waar Honda bij betrokken is. Met als doel ‘nul ecologische impact’ van niet alleen haar producten maar de hele levenscyclus van het product, dus ook haar bedrijfsactiviteiten, richt Honda zich op de volgende gebieden als de ‘drie pijlers’ van haar initiatieven: ‘CO2-neutraliteit’, ‘schone energie’ en ‘circulatie van hulpbronnen’. In de initiatieven positioneert Honda waterstof als een van de energiedragers met een groot potentieel, naast elektriciteit.

Waterstofcirculatiecyclus

De ‘waterstofcirculatiecyclus’, die begint met hernieuwbare energie, bestaat uit drie fasen – ‘opwekking’, ‘opslag/transport’ en ‘gebruik’. Om specifieker te zijn: met behulp van de waterelektrolysetechnologie kan elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen worden omgezet in ‘groene waterstof’.

CO2-vrij productieproces

Hierbij doelt Honda op elektrolyse van water met behulp van uit hernieuwbare energie geproduceerde waterstof, waarbij tijdens het productieproces geen CO2 wordt uitgestoten. Hierdoor wordt deze minder gevoelig voor schommelingen in de stroomproductie als gevolg van seizoensgebonden en weersomstandigheden, en wordt het mogelijk om de energie in de vorm van ‘groene waterstof’ te vervoeren naar de gewenste locatie via geschikte methoden zoals vervoer over land, over zee en via pijpleidingen. Kortom: er gaat een hoop gebeuren op het gebied van waterstof bij Honda.

Ook andere merken zitten niet stil, want ook Toyota, Hyundai en BMW werken volop aan waterstof. De BMW iX5 Hydrogen ging onlangs zelfs in productie.

Delen: