Gebouwde omgeving 28 februari 2018

Hoe een waterstofauto thuis stroom kan leveren

Een Hyundai ix35 met brandstofcel op waterstof speelt op de campus van de TU Delft een rol in de elektriciteitsvoorziening van een vakantiehuis, bij wijze van proef…

Los van het elektriciteitsnet helemaal zelfvoorzienend zijn met stroom, dat is nog weinigen gegeven. Zonnepanelen kunnen best genoeg energie leveren voor een heel huis, maar dan moet de zon wel schijnen. In de avond en nacht wordt het dan lastig.

Experiment op campus in Delft

Een flinke accu of de batterij van een elektrische auto, zoals van een Tesla, is een oplossing om de overdag opgewekte zonnestroom op te slaan voor gebruik in de zonloze uren. Of een brandstofcel? Studenten van de TU Delft experimenteren daarmee nu. Op de campus in Delft is een Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) onderdeel van een proefopstelling voor de energievoorziening in een vakantiewoning.

De waterstofauto kan de cirkel rond maken

Dus: met niet gebruikte zonnestroom van de panelen op het dak overdag via elektrolyse waterstof produceren uit water. Die waterstof in de avond en nacht gebruiken om met de brandstofcel in de Hyundai stroom te produceren voor verlichting, verwarming en heet water in huis, of een vakantiewoning zoals in het Delftse experiment. De cirkel is rond als je het water dat bij de stroomproductie in de brandstofcel vrijkomt, overdag weer gebruikt voor de elektrolyse.

De studenten van de TU Delft hebben het project opgezet met hulp van onder meer Hyundai en Accenda B.V. De ix35 FCEV heeft een stopcontact gekregen, zodat die met een kabel is te koppelen aan een V2G-unit die de gelijkstroom van de brandstofcel omzet in wisselstroom.

Lees ook: Hyundai komt met nieuwe waterstofauto

Delen: