Haven van Antwerpen zet waterstofsleepboten in

Port of Antwerp heeft opdracht gegeven voor de bouw van de eerste waterstofsleepboot ter wereld. Waarom? Omdat de uitstoot van CO2 in de haven hiermee behoorlijk is te verlagen. Hoe werkt dat?
Containerschepen
De haven van Antwerpen is na Rotterdam de tweede haven van Europa en speelt een belangrijke rol in de internationale handel. De grootste containerschepen ter wereld doen de haven aan. In sommige gevallen zijn deze schepen bijna 400 meter lang. Sleepboten zijn nodig om deze giganten door de haven te manoeuvreren. Die verstoken echter veel brandstof en liggen vaak lang met draaiende motoren te wachten voordat ze aan een sleepklus kunnen beginnen.
Hydrotug
Een sleepboot ligt 40% van zijn dienst stand-by en 30% van de tijd zijn ze op weg naar een volgende klus. De haven van Antwerpen is daarom op zoek naar een duurzaam alternatief. De oplossing is een waterstofsleepboot. De bouw van de eerste ter wereld is in gang gezet. Het vaartuig krijgt de naam ‘Hydrotug’.

Meest emissie-efficiënte motoren op de markt
De Hydrotug waterstofsleepboot heeft verbrandingsmotoren die draaien op waterstof. Deze zware scheepsmotoren zijn de meest emissie-efficiënte op de markt en voldoen aan de strengste EU Stage v norm. Wanneer de waterstof dreigt op te raken kan de motor direct overschakelen op diesel. Zo is de veiligheid en inzetbaarheid van de boot gegarandeerd.
Compagnie Maritime Belge
De oudste en grootste Antwerpse rederij, de Compagnie Maritime Belge (CMB), bouwt de sleepboot. Het bedrijf maakte vorig jaar al een compacte waterstofpassagiersboot, genaamd de ‘Hydroville Shuttle’. Alexander Saverys, CEO Compagnie Maritime Belge: “We zijn overtuigd van de kracht van waterstof als sleutel voor een duurzame scheepvaart, en bij uitbreiding voor de energietransitie. De expertise die we zullen opdoen met de Hydrotug, kunnen we inzetten voor de verdere ontwikkeling van waterstof voor de scheepvaart.”
Vergroeningsprogramma
In september 2021 moet de boot klaar zijn. De waterstofsleepboot maakt onderdeel uit van een groot vergroeningsprogramma van de haven van Antwerpen. Met de bestelling van de boot wil Port of Antwerp een duidelijk signaal afgeven binnen de maritieme sector.