Duurzaamheid 01 maart 2020

Haarlem krijgt circulair kantoorpand op waterstof

In Haarlem moet een volledig houten kantoorpand komen te staan dat volledig zelfvoorzienend is en zonnepanelen gebruikt om waterstof te produceren.

Houten kantoor

Het duurzame kantoorpand is een initiatief van het circulaire bedrijventerrein MAAK Haarlem en de start-up Hamlet Design+Build Technology. Het houten kantoor bestaat uit drie verdiepingen.

Omdat het pand op een bestaande onderbouw wordt geplaatst, is een nieuw betonnen fundament overbodig. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen met een totale oppervlakte van 700 m2 die gekoppeld zijn aan een elektrolyser. De overcapaciteit van de zonnepanelen wordt gebruikt om waterstof te produceren.

Brandstofcel

Op bewolkte dagen en ‘s nachts zet een brandstofcel waterstof om in elektriciteit. Zo is het volledig circulaire gebouw dag en nacht voorzien van stroom. Het Franse bedrijf PowiDian levert de waterstoftechniek voor het project.

Het energiesysteem zal tevens uitgerust worden met een warmtewisselaar waardoor het totale rendement van de brandstofcel kan toenemen tot boven de 90%. De gewonnen warmte wordt opgeslagen in een ondergronds waterbassin dat voor de verwarming van het gebouw moet zorgen.

Regenwater

Het dak vangt niet alleen zonnestralen op, maar kan ook meer dan een half miljoen liter regenwater per jaar opgevangen. Het water komt in twee vijvers terecht en zal worden gebruikt voor de sanitaire- en groenvoorziening.

Bedrijfsruimtes

Op de eerste verdieping van het kantoor komen acht bedrijfsruimtes voor innovatieve en circulaire productiebedrijven. Op de bovenste twee verdiepingen komen 16 studio-ateliers voor creatieve beroepen zoals industrieel ontwerpers en software ontwikkelaars. Meerdere units kunnen zowel verticaal als horizontaal gekoppeld worden waardoor groeien binnen het gebouw mogelijk is.

In de komende maanden zal het concept technisch verder worden uitgewerkt.

Lees ook: Shell en Gasunie willen grootste waterstoffabriek van Europa in Groningen

Delen: