Mobiliteit 09 april 2021

Groningen Airport Eelde over naar groene waterstof

De duurzaamste luchthaven van Europa worden. Dat wil Groningen Airport Eelde bereiken door de inzet van groene waterstof.

Het is een ambitieus plan waarvoor de luchthaven samenwerkt met de New Energy Coalition. Groene waterstof inzetten voor de energievoorziening en voor tankvoorzieningen wordt gezien als een logische ontwikkeling voor een vliegveld dat middenin de eerste Hydrogen Valley van Europa ligt.

Waterstofambities Groningen Airport

Groningen Airport Eelde wil op het luchthaventerrein groene waterstof produceren. Tussen de start-en-landingsbaan, platform en taxibaan ligt al een zonnepark van GroenLeven met een vermogen van 21,9 MW. Met de stroom hiervan wil de luchthaven groene waterstof maken.

Lees ook: Airbus onthult 3 designs voor waterstofvliegtuig

Multifuel-tankstation

De groene waterstof kan vervolgens op vele manieren worden gebruikt. Zo is het de bedoeling om een multifuel-tankstation te realiseren. Personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen kunnen hier tanken. Het station is ook bedoeld voor grondafhandelingsmaterieel op waterstof, waterstofdrones en in de toekomst voor waterstofvliegtuigen.

Groningen Airport Eelde emissieloos

Groningen Airport Eelde wil in 2030 een volledig emissieloze grondafhandeling hebben. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief door waterstof aangedreven grondmaterieel.

Samenwerking New Energy Coalition

Marieke Abbink-Pellenbarg, Algemeen Directeur van New Energy Coalion, is blij met de samenwerking: “Stichting New Energy Coalition verbindt partijen met elkaar om samenwerkingen te creëren voor een versnelde overgang naar een duurzame energie-economie. Naast weg-, water- en spoortransport kunnen we nu ook luchtvervoer in de Hydrogen Valley opnemen. Dit is een zeer waardevolle toevoeging en verstevigt de positie van de Hydrogen Valley, de proeftuin voor waterstofontwikkeling in Noord-Nederland. Wij zullen onze kennis en netwerk inzetten om Groningen Airport Eelde te helpen bij de ambitie om de duurzaamste en op waterstof aangedreven luchthaven van Europa te worden.”  

Delen: