Internationale ontwikkelingen 26 januari 2022

Groene waterstof onder 2 euro per kg, kan dat?

De prijs van emissievrije groene waterstof moet omlaag om het gebruik economisch aantrekkelijk te maken. De oplossing: productie in zonrijke gebieden zoals in Namibië.

Groene waterstof is nog duur. Momenteel zit de prijs op ruim 10 euro per kilogram, terwijl grijze waterstof gemaakt van aardgas tussen de 1,5 en 2 euro kost. De kloof is fors. Inzet van groene waterstof lijkt alleen mogelijk met stimuleringssubsidie. Of toch niet?

Prijsval groene waterstof

1 kg waterstof bevat evenveel energie als 4 m³ aardgas, dat onbelast en zonder CO2-heffing nu ongeveer een euro kost. Er is dus een behoorlijke kostenkloof te overbruggen voor emissievrije groene waterstof. De verwachting is dat de prijs van groene waterstof binnen enkele jaren zakt naar ongeveer € 5,- per kg. Op basis van een onderzoek van Enpuls in samenwerking met TNO en DNV GL is eind november 2018 berekend dat in 2025 een productieprijs tussen de € 2,40 en € 2,70 per kg mogelijk moet zijn.

Nederland in beeld als afnemer

Er komt echter meer rugwind aan voor groene waterstof. In Namibië in het zuiden van Afrika wordt geïnvesteerd in een wind- en zonnepark plus elektrolyser om jaarlijks 300 miljoen kg waterstof te produceren voor een kostprijs van naar schatting tussen de 1,30 en 1,75 euro per kg. De eerste productie is gepland voor 2026.

Investering van 9,4 miljard dollar

HYPHEN Hydrogen Energy, een bedrijf opgericht door het Britse Nicholas Holdings Ltd en het Duitse ENERTRAG Service GmbH, heeft de bieding gewonnen voor dit grote project. Het gaat om een investering van 9,4 miljard dollar, die op termijn tot aan 15.000 banen oplevert in het Afrikaanse land. Nederland heeft inmiddels een intentieverklaring met Namibië om deel te nemen in dit project.

Hoge zonnestralingswaardes

De installaties en fabrieken komen te staan in het Tsau Khaeb National Park. De zonnepanelen zijn bijzonder effectief in dit deel van de wereld. Een stralingswaarde van meer dan 2.700 kWh/m2 is haalbaar. De kustregio van Namibië is windrijk en daarmee geschikt voor molens.

Delen: