Industrie 13 augustus 2020

Groene waterstof in Rotterdamse haven

Een consortium van zes bedrijven onder de naam MULTIPLHY gaat een hoge-temperatuur-elektrolyser plaatsen in de Neste raffinaderij in Rotterdam voor de productie van groene waterstof.

Hoge temperatuur

De MULTIPLHY-elektrolyser is de eerste ‘multi-megawatt-elektrolyser’ in zijn soort. Die kan 60 kg groene waterstof per uur produceren met een rendement dat minstens 20% hoger is dan bij een elektrolysater met lage temperatuur.

960 ton waterstof

De bouw is in handen van het Duitse Sunfire en begint in 2021. De productie zal naar verwachting medio 2022 starten. Tegen het einde van 2024 verwacht het consortium ongeveer 960 ton hernieuwbare waterstof te produceren, waardoor een uitstoot van ongeveer 8.000 ton C02 wordt bespaard.

“De doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van koolstofneutraliteit zijn een enorme uitdaging, niet alleen in de energiesector, maar ook in de transportsector. Groene waterstof uit duurzame energiebronnen is een van de belangrijkste oplossingen. Het MULTYPLHY-project is een belangrijke technologische stap in de overgang naar elektrolysers voor hoge temperaturen met honderden megawatts aan vermogen”, aldus Nils Aldag, CFO en oprichter van Sunfire.

Consortium

Behalve Sunfire en het Finse Neste zijn ook het Franse energiebedrijf Engie en het Luxemburgse ingenieursbureau Paul Wurth bij het project betrokken. Het project wordt aangestuurd door de Franse openbare onderzoeksorganisatie CEA, die zich onder meer richt op de coördinatie van internationale projecten op het gebied van schone technologie.

Het MULTIPLHY Electrolyzer Construction Project ontving 6,9 miljoen euro van het Horizon 2020 European Fuel Cells and Hydrogen Program (FCH 2-JU), met aanvullende financiering vanuit Frankrijk, Duitsland, Finland en Luxemburg. 

Delen: