Groen licht voor eerste waterstofwoning in Nederland

Het bijzondere ‘Innovathuis’ in Stad aan ’t Haringvliet – de eerste waterstofwoning in Nederland – heeft alle vergunningen rond.
Innovathuis
Aan de buitenzijde van het Innovathuis is weinig opmerkelijks te bespeuren. Toch is dit geen doorsnee eengezinswoning. Het huis heeft namelijk een eigen groene waterstofinstallatie, waarmee het volledig onafhankelijk energie kan opwekken, opslaan en hergebruiken. Het duurzame huis maakt daarnaast gebruik van ramen van driedubbelglas en prefab-wanden.
Belangstellenden
Hylife Innovations is initiatiefnemer van het Innovathuis en stelt de woning op afspraak en uitnodiging open voor belangstellenden die interesse hebben en een kijkje achter de schermen willen nemen. Om alle technieken in de praktijk te testen, zal een ‘proefgezin’ de woning voor een bepaalde periode betrekken.
Zorgen
Niet iedereen is bekend met de mogelijkheden van waterstof en er waren enkele omwonende met zorgen. Toch is het vergunningstraject relatief snel doorlopen, mede dankzij een positieve houding van de bewoners en initiatiefnemer: “Nog voor de vergunningprocedure van start ging, waren er gesprekken tussen de initiatiefnemer, inwoners en de gemeente. In deze gesprekken bekeken we de plannen, maar er was ook ruimte om zorgen te bespreken en die weg te nemen waar mogelijk”, aldus wethouder Daan Markwat (Wonen).
Trots
In de gemeente Goeree-Overflakkee zijn ze blij met de primeur: “Het Innovathuis en alle kennis die we nu opdoen over waterstof als energiebron is niet alleen belangrijk voor ons als gemeente, maar wordt zelfs landelijk en internationaal met veel interesse gevolgd. Deze projecten vormen de bouwstenen van onze toekomst”, zegt wethouder duurzaamheid, Tea Both-Verhoeven.
Jean-Paul Scheurleer van Hylife Innovations vult aan: “Het is een enorme prestatie die wij met z’n allen hebben neergezet. Niet alleen de realisatie, maar ook de manier waarop dit tot stand is gekomen door de samenwerking tussen de gemeente Goeree-Overflakkee, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, DCMR, inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet en de partners uit het bedrijfsleven. Onze gezamenlijke ambitie is groot en we willen op deze manier een bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland die op ons unieke eiland in Stad aan ‘t Haringvliet is begonnen.”