Over waterstof 14 juli 2020

Goed bezochte webinar benoemt kansen waterstof

Tijdens een door ruim 350 mensen gevolgde webinar bespraken vrijdag 10 juli deskundigen uit politiek, wetenschap en bedrijfsleven de stappen die nodig zijn voor een groene omslag naar een waterstof-economie. ‘Regie’ vanuit de overheid was het sleutelwoord.

Netwerkmeeting

De sessie was het corona-veilige alternatief voor de halfjaarlijkse netwerkmeeting van het H2-Platform. De sprekers spraken onder voorzitterschap van Remco de Boer live met elkaar in Hotel Karel V. Het publiek kon de sessie online volgen en via whatsapp vragen stellen en in discussie gaan.

Verduurzaming

Belangrijkste conclusie van de sessie was dat er volop kansen én noodzaak liggen voor verduurzaming van onze energievoorziening via onder andere waterstof. Sterker, volgens zowel Coby van der Linde van instituut Clingendael als Bart Biebuyck van de Europese publiek private brandstofcel instelling FCH-JU liggen er juist kansen voor Europa om een koploper te worden.

Dit vraagt echter wel om regie vanuit de overheid om: de productie van waterstof, het transport en de vraag van de grond te tillen. Het risico is anders dat alles en iedereen op elkaar gaat wachten.

Els de Wit gaf namens de Rijksoverheid aan dat hier al hard aan gewerkt wordt, onder andere verwijzend naar de waterstofvisie die eerder dit jaar gepresenteerd werd. De uitdaging is nu dit papier in actie om te zetten.

Bekijk de sessie via YouTube terug:

Sprekers:

  • Coby van der Linde – Directeur Clingendael International Energy Programme, Professor Geopolitics and Energy Management, University of Groningen; lid van de RLi.
  • Els de Wit – Ministerie IenW, Programmacoördinator slimme en duurzame mobiliteit, Directie Internationaal: een update van het Klimaatakkoord en H2 voor de mobiliteit.
  • Rogier Blokdijk – International Business Development Manager, FME, spreekt over de kansen voor de Nederlandse (maak)industrie.
  • Bart Biebuyck – Executive Director van de Europese publiek private brandstofcel instelling FCH-JU, over de laatste ontwikkelingen en bijbehorende programma’s in Brussel.
  • Moderator Remco de Boer
Delen: