Mobiliteit 12 april 2018

Geinig wel! Racen met modelauto’s op waterstof

Een prima en vooral betaalbare proeftuin voor rijden op waterstof: het NK H2AC. In Assen racen teams met waterstofauto’s in schaal 1:10.

Racen met waterstof is niet duur, als je het klein houdt. Het Automotive College en ICT College van ROC Midden Nederland bewijzen het. Op vrijdag 13 april doet een team mee aan het NK H2AC. In de TT Hall Assen staan dan in totaal vier ROC-teams met eigen geconstrueerde waterstofauto’s in schaal 1:10 aan de start. De winnaar van deze radiografisch bestuurde modelauto’s plaatst zich voor het WK 2018 in Duitsland.

Sterke focus op zuinig verbruik

Het doel van de H2AC-race is om zoveel mogelijk kilometers op waterstof af te leggen met zo weinig mogelijk verbruik. Het is niet alleen een kwestie van snelheid. De jury kijkt ook naar de zuinigste auto, de meeste ronden, de mooiste carrosserie, het meest innovatieve idee om de race uit te rijden en natuurlijk niet te vergeten het teamwork en de netheid van het team. “Hoewel wij met schaalmodellen werken, is de techniek vergelijkbaar met die in echte waterstofauto’s. Zo maken onze studenten kennis met belangrijke nieuwe energievormen in de autotechniek.” aldus docent Marcel Wiebes.

6 uur racen met modelauto’s op waterstof

Het raceteam bestaat uit studenten van het Automotive college en ICT College. Zij hebben in een 20 weken durend curriculum kennis gemaakt met renewable energy. Tijdens dit programma zijn de studenten aan de slag gegaan met de mogelijkheden van waterstoftechniek.  Het team van ROC Midden Nederland neemt het op tegen drie teams van Drenthe College tijdens een 6 uur durende endurance race. Deze wedstrijd wordt dit jaar voor het eerst gehouden.

Student Tommy Gruters van het Automotive College gelooft dat waterstoftechniek de toekomst is voor milieuvriendelijke auto’s. “Daarom doen we ook mee aan deze race. Dit is een leuke manier om meer te leren over waterstoftechniek en een positieve bijdrage te doen aan het milieu. We weten nu veel meer over waterstofauto’s en hebben de voordelen van waterstof vergeleken met andere brandstoffen.”

Diverse prijzen

Sponsoren van het NK zijn organisatoren Hobbytime en Horizon Education, waarbij Hobbytime de prijs voor de beste innovatie voor haar rekening neemt en Horizon Educational voor de fraaiste carrosserie. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt als sponsor de wisselbeker ter beschikking en de Holthausen Groep de duurzaamheidsprijs.

De wedstrijd is gratis toegankelijk voor publiek en begint vrijdag 13 april om 11.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). De TT Hall is gevestigd aan De Haar 11 in Assen.

Delen: