Mobiliteit 29 juni 2020

Franse waterstoffiets komt naar Nederland

In Nederland rijden al auto’s, bussen, vrachtwagens en zelfs treinen op waterstof, maar een fiets ontbreekt nog. Daar komt nu verandering in. De Franse waterstoffiets van Pragma Industries komt namelijk naar Nederland.

Lancering

Op 1 juli introduceert de Nederlandse importeur DIVAGO de waterstoffiets in het H2Lab van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In het lab op het Industriepark Kleefse Waard kunnen geïnteresseerde om 14:00 uur kennismaken met de hypermoderne fiets en het is zelfs mogelijk om een proefritje te maken.

145 kilometer

De waterstoffiets van het Franse Pragma Industries weegt 32 kilo en heeft een compacte brandstofcel aan boord waarin waterstof wordt omgezet in water en elektriciteit. Een waterstoftank van twee liter kan binnen twee minuten gevuld worden en geeft de fiets een actieradius van 145 kilometer.

Prijzig

Aan de fiets hangt een stevig prijskaartje: 7.500 euro exclusief btw. Importeur Dick van Goch van DIVAGO ziet dan ook voornamelijk kansen voor de fiets bij publieke diensten en fietsdeelprogramma’s. Daarnaast kan de fiets de ‘last-mile delivery’-ritten van vervuilende scooters in de stad vervangen.

Tanken is op dit moment nog lastig, maar ook daar ziet van Goch kansen: “De infrastructuur voor waterstoffietsen staat nog in haar kinderschoenen. In Nederland is er bijvoorbeeld nog geen vulstation voor fietsen. Ik ben ervan overtuigd dat we hier als innovatief land binnenkort grote stappen in gaan maken. Het is nu nog even pionieren met deze waterstoffiets, maar dit is wel de toekomst voor milieuvriendelijk fietsen met trapondersteuning”, aldus van Goch.

Vanwege COVID-19 is er bij de lancering slechts beperkt plek voor deelnemers. Aanmelden kan via info@divago-consulting.com.

Tags:  

Delen: