Mobiliteit 08 september 2020

Fieten Olie bouwt waterstofstation in Steenwijk

Het Drentse bedrijf Fieten Olie wil dit jaar nog starten met de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Steenwijk. Het eerste H2-vulpunt in Noordoost-Nederland moet ‘nog voor de zomervakantie van 2021 operationeel zijn.’

Fieten Olie is druk bezig met de uitbreiding van het aantal tankstations in Nederland. Alleen in 2020 zijn al vier nieuwe tanklocaties geopend, waaronder de 40ste van Fieten Olie in Hoofddorp. Het nieuw te bouwen station in Steenwijk zou de 45ste moeten worden. En die wordt volledig ‘toekomstproof’.

Behalve traditionele brandstoffen en laadpunten voor batterij-elektrische auto’s wordt de tanklocatie ook voorzien van een waterstofvulpunt voor vrachtwagens en personenauto’s – de eerste in Noordoost-Nederland. Het waterstof wordt geproduceerd uit groene stoom afkomstig van drijvende zonnepanelen op een naastgelegen zandafgraving.

Directeur Richard Fieten: “We zijn bezig met tekeningen voor de vergunningen en willen dit jaar nog starten met de bouw op een perceel van 8.500 m2 op bedrijvenpark Eeserwold langs de snelweg A32.”

Fieten Olie heeft veel vertrouwen in waterstof als energiedrager. “Ik gok dat waterstof binnen twee tot drie jaar een behoorlijke vlucht neemt. Ik denk dat volledig elektrisch rijden het niet gaat worden. Te weinig accu’s en zo milieuvriendelijk is het niet om accu’s te maken. Ik denk dat er een combinatie komt met waterstof. We kijken ook hoe we daarin kunnen investeren”, zei Richard Fieten in 2019 in gesprek met ‘Ondernemen in Drenthe’.

Behalve de investering in een nieuw waterstofstation in Steenwijk, is Fieten Olie ook voornemens om de recent geopende tanklocatie aan de Spoorlaan in Hoofddorp uit te breiden met een waterstofvulpunt. De luifel is daar al voorzien van zonnepanelen.

Beeld: Fieten Olie Hoofddorp, @Fieten Olie

Delen: