Mobiliteit 30 december 2021

Extreme E, waterstof en Lewis Hamilton

Rally rijden met elektrische auto’s gebeurt in de Extreme E, waarin ook Lewis Hamilton een eigen team heeft. Komt de stroom straks van groene waterstof? Kan maar zo, want in Schotland is dat bij de laatste Extreme E-wedstrijd (18 en 19 december) van dit seizoen gedaan.

Met een waterstoftankunit die ook op de COP26 klimaattop in Glasgow is gebruikt, is een van de deelnemende auto’s met brandstofcel voorzien van waterstof. Het gaat om een rally-auto met de aandrijftechnologie die je ook in een Toyota Mirai vindt.

Waterstof mogelijk ook in Formule E

De tankunit die zelf met zonnepanelen waterstof kan produceren, is ontwikkeld door een Schotse start-up ZeroPlus samen met Logan Energy. Geen grote bedrijven dus, maar ze hebben wel iets in handen met potentie. De belangstelling is groot en binnen de organiserende koepel FIA gaan al stemmen op om waterstof ook zijn intrede te laten doen in de Formule E, de emissievrije tegenhanger van de Formule 1.

Voordeel van waterstof voor rally

De Extreme E heeft net zijn eerste seizoen achter de rug. De belangstelling bij de teams om de elektriciteit uit waterstof te halen is er zeer zeker, omdat de auto’s dan een grotere actieradius krijgen dan met batterij-elektrische aandrijving en omdat tanken van waterstof sneller gaat dan opladen van de batterij. Zeker op afgelegen oorden, zoals in de woestijn, zijn dat welkome voordelen.

Lewis Hamilton in Extreme E

De wedstrijden voor de Extreme E waren in 2021 onder meer in Saoedi-Arabië, Senegal en Groenland. Bijzonder is ook de belangstelling van coureurs uit de Formule 1. Lewis Hamilton en Nico Rosberg hebben elk een eigen Extreme E-team. Rosbergs team heet Rosberg X Racing en komt in actie met de Australische rallyrijdster Molly Taylor en de Zweedse drievoudig wereldkampioen rallycross Johan Kristoffersson. Hamiltons team heet X44.  Hij heeft de Spaanse Cristina Gutierrez en de Franse rallylegende Sebastien Loeb gestrikt.

Lees ook: Dakar Rally op waterstof

Delen: