Over waterstof 14 december 2021

Event H2-Platform schijnt licht op Fit For 55

Highlights panneldiscussie

Op het event van het H2-Platform van 10 december 2021 gingen een reeks sprekers in op het Fit For 55 pakket van de Europese Commissie. Centraal stond de voorgestelde eis dat 50% van de waterstof voor de industrie in 2030 ‘groen’ geproduceerd moet zijn. Het event werd live gestreamd vanuit de EXPO in Houten en werd geleid door Remco de Boer.

Paneldiscussie

Sprekers vanuit de industrie, wetenschap en overheid hebben samen gediscussieerd over de plannen voor de komende tien jaar. Hier een aantal highlight

  • Guus van de Schouw DG ENER – Europese Commissie zette de voornemens van Fit For 55 helder neer.
  • Andreas ten Cate van het Institute of Sustainable Process Technology (ISPT) stelde onder andere dat groene waterstof in 2030 met € 3,50 per kg nog veel duurder zal zijn, dan wat we nu gewend zijn te betalen voor grijze waterstof.
  • Nico van Dooren van het Havenbedrijf Rotterdam zag de ambitie als uitvoerbaar, indien de juiste stappen genomen worden. En gaat ervan uit dat 90% van de benodigde groene waterstof geïmporteerd zal worden.
  • Alice Krekt van Datalinqs Climate Program benadrukte dat er nu heel veel waterstof CO2-vrij gemaakt kan worden vanuit restgassen. Dat mag niet meetellen als groene waterstof. Maar het zou goed zijn voor het klimaat als dit wel mogelijk wordt.
  • Gijs Postma van het Ministerie van EZK reflecteerde op de uitdagingen in het nationale beleid en Europese Beleid, om het doel van de Commissie haalbaar te maken.
  • Joris den Blanken van Eneco stelde dat de hernieuwbare elektriciteit die extra nodig is voor groene waterstof in Nederland gemaakt kan worden. Maar dan moet de overheid wel voortvarend zijn met bijvoorbeeld extra kavels voor wind op zee.

H2 Platform ‘fit for 55’ event terugkijken

Delen: