Waterstof als systeemdrager 07 november 2018

Europese subsidies voor schoner transport in 2019

Subsidie is nodig om transport met waterstof van start te krijgen. De Europese Commissie zint op een plan om subsidie te koppelen aan een lening: de zogenaamde Blending Faciliteit. Hoe werkt dat?

De gedachte achter blending is: samen kun je meer dan alleen. Hoe dat werkt? Wie voor een project met schone brandstoffen, zoals waterstof, bij een financiële instelling een lening kan afsluiten, zou ook aanspraak moeten kunnen maken op subsidie. ‘Blending Faciliteit’. Dat is de gedachte van de Europese Commissie.

350 miljoen euro

Voor blending-aanvragen heeft de Europese Commissie 350 miljoen euro subsidie in 2019 beschikbaar. Niet dat hele bedrag is er voor transportprojecten met schone brandstoffen, zoals waterstof. Uit deze pot moet ook de invoering van ERTMS – het  Europese verkeersmanagement- en veiligheidssysteem op het spoor – worden betaald.

Lees ook: Waterstoftrein Leeuwarden – Groningen

Is aanvragen al mogelijk?

Helaas, dat kan nog niet! Pas rond april 2019 zal duidelijk zijn of deze nieuwe Blending financieringsmogelijkheid er komt en hoe het indienen van aanvragen in zijn werk zal gaan. De Europese Commissie is echter vrij stellig. Die stelt bijvoorbeeld dat het streven is om aanvragen per juni of juli volgend jaar te kunnen indienen. De ontwikkelingen zijn te volgen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Delen: