Waterstof als systeemdrager 04 oktober 2018

Europese subsidie voor 8 waterstofstations in Benelux

Waterstof tanken

De tankstations krijgen een ‘strategische’ plek langs het ‘TransEuropees Netwerk voor Transport’ (TEN-T): 3 in België, 4 in Nederland en 1 in Luxemburg.

De komst van de tankstations is op zich niet zo heel spannend. Het gaat hier echter om een grensoverschrijdende samenwerking. Het is een eerste stap op weg naar een basisnetwerk van H2-stations in de Benelux en een aanvulling op de al bestaande tankstations. Het project, genaamd H2Benelux, moet ook de technische en economische prestaties onder dagelijks gebruik testen. Dat betekent dat tevens tachtig auto’s op waterstof worden ingezet.

Dik 7 miljoen euro subsidie

Het is mogelijk dankzij een flinke Europese subsidie. H2Benelux wordt mede gefinancierd door het ‘Connecting Europe Facility (CEF) – Transport Programme’ van de Europese Unie met 7.218.875 euro en loopt tot het einde van 2020. Het ‘Uitvoerend Agentschap Innovatie en Netwerken’ (INEA) van de Europese Commissie zal de uitvoering van het project volgen. Shell en PitPoint ontvangen voor de bouw van de Nederlandse stations aanvullende subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (DKTI Transport).

Pitpoint, Shell en Rijkswaterstaat partners

De uitvoering van het project is in handen van WaterstofNet als coördinator en Colruyt Group, PitPoint, Shell en Rijkswaterstaat als partners. Bij elk waterstoftankstation zal een groep van gebruikers minstens tien auto’s op waterstof uittesten. Ook de milieuprestaties van het gebruik van waterstof worden onder de loep gehouden: zowel voor waterstof van conventionele energiebronnen als voor waterstof die ter plaatse uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd.

Haalbaarheidsstudie

Voor wat hoort wat. De subsidie wordt niet zonder reden verstrekt. Het project is eigenlijk een haalbaarheidsstudie naar de relatie tussen leveranciers en klanten van waterstofauto’s om de uitrol voor te bereiden.

“In 2015 heeft de Benelux Unie een kader gecreëerd om grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van alternatieve brandstoffen te stimuleren. Binnen deze context zijn we verheugd dat het H2Benelux-project een positieve bijdrage zal leveren aan een duurzame mobiliteit in de regio. Dit past ook perfect binnen de bredere inspanningen van de Benelux om de focus te leggen op groene waterstof binnen de energietransitie,” reageert adjunct-secretaris-generaal van de Benelux, Luuk Blom.

Volgens Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, is het H2Benelux project van grote strategische waarde voor de regio: “WaterstofNet heeft via de realisatie van waterstofprojecten in Zuid-Nederland en Vlaanderen aangetoond dat grensoverschrijdende samenwerking de globale positie van de regio versterkt op het gebied van de ontwikkeling van waardeketens en ‘early adopters’ groepen.”

Delen: