Mobiliteit 10 oktober 2018

Europese primeur met waterstofstation in België

Colruyt Group opent een uniek publiek waterstofstation in Halle en investeert nog eens 35 miljoen euro in waterstof en vier andere stations.

Het waterstofstation in het Belgische Halle (net onder Brussel) is een Europese primeur. Het is namelijk het eerste waar waterstof wordt aangeboden in een multifuel tankstation, naast benzine, diesel en CNG. Bovendien wordt de waterstof ter plaatse geproduceerd uit groene energie van een windmolen.

Waterstofnet

WaterstofNet heeft de tankinstallatie eerder al gerealiseerd en die werd tot dusver gebruikt voor het tanken van heftrucks (350 bar). De Colruyt Group heeft de installatie opgeschaald tot een volwaardig publiek DATS 24 tankstation voor auto’s (700 bar). Ook in Helmond heeft WaterstofNet een tankinstallatie gerealiseerd.

Vlaanderen-Nederland

Het waterstofstation past binnen het project ‘Waterstofregio 2.0’ en wordt mede gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, een samenwerkingsverband waarbij overheden en bedrijven in België en Zuid-Nederland betrokken zijn.

Bekijk de video van de opening van het waterstoftankstation in Halle:

Verdere investeringen

Colruyt Group, die zeer actief is met groene producten en projecten, gelooft dat waterstof een belangrijke rol kan spelen in de verdere verduurzaming van mobiliteit en energievoorzieningen. ‘Dit eerste publieke station voor waterstof is dus zeker geen alleenstaand verhaal’, vertelt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. ‘De komende vijf jaar willen we met Colruyt Group nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstofstations.’

Delen: