Onderzoek 13 augustus 2021

Efficiënter waterstof maken? Het kan!

Waterstof maken uit water in een elektrolyser vergt flink wat elektriciteit. Meer dan waterstof oplevert bij omzetting naar stroom in een brandstofcel. Een Canadees bedrijf ontwikkelt nu een efficiëntere elektrolyser. Veelbelovend? Ja, want vanuit de industrie is er belangstelling en financiële support.

Het is het bedrijf Hydrogen Optimized in Owen Sound in de Canadese provincie Ontario. Al decennialang is deze onderneming bezig met waterstoftechnologie. RuggedCell™ heet de efficiënte elektrolyser, waarvoor een patentaanvraag in behandeling is. Dus het fijne van het apparaat wordt niet vrijgegeven, enkel dat het gaat om een ‘uniek unipolair ontwerp, dat het inefficiënte kenmerk van gebruikelijke bipolaire elektrolysers wegneemt’.

Hydrogen Optimized is al decennia bezig met waterstoftoepassingen

Minder energie voor waterstofproductie

De RuggedCell-technologie zou substantieel minder energie nodig hebben om water om te zetten in waterstof en is daarmee zeer interessant voor de productie van groene waterstof uit wind- en zonne-energie. De hoeveelheid elektriciteit die deze bronnen leveren, is sterk wisselend en dan bewijst een efficiënte elektrolyser zijn nut om een constante energielevering te garanderen voor industriële toepassingen.

300.000 dollar donatie

De technologie is veelbelovend genoeg om kandidaten te trekken. In elk geval heeft het Canadese NGIF Industry Grants 300.000 dollar ter beschikking gesteld aan Hydrogen Optimized voor verdere ontwikkeling. Het geld wordt gebruikt om een pilot op te zetten en daarmee te demonstreren wat de voordelen van de RuggedCell zijn voor productie op grote schaal van waterstof uit wind- en zonne-energie. En hoeveel lager de kosten zijn dan bij de huidige grote elektrolysers die nu op de markt zijn.

CEO van Hydrogen Optimized, Andrew T.B. Stuart.

Groene waterstof bijmengen in gas

“We zijn blij met de ondersteuning van NGIF Industry Grants”, aldus Andrew T.B. Stuart, de CEO van Hydrogen Optimized. “De donatie komt van pas om te laten zien hoe RuggedCell elektrolysers presteren in combinatie met de onstabiele energielevering van zonnepanelen en windmolens. Het helpt ons ook in het ondersteunen van de gasindustrie in Canada om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen. Bijvoorbeeld door de groene waterstof bij te mengen in het aardgas.”

Delen: