Gebouwde omgeving 20 februari 2020

Eerste waterstofwijk in Nederland komt in Hoogeveen

In Hoogeveen komt de eerste waterstofwijk in Nederland te staan. De nieuwe waterstofwijk Nijstad Oost bestaat uit honderd woningen, waarvan de eerste zestien eind 2020 worden gerealiseerd.

Zonne-energie en waterstof

De eerste zestien huizen die gebouwd worden zijn voorzien van zonnepanelen, lage temperatuurverwarming en buffertanks. Daarnaast zijn de woningen voorzien van een eigen energienet met een zogeheten ‘micro power plant’.

Deze kleine krachtcentrale zet in de zomer teveel geproduceerde zonne-energie om in waterstof. Het overschot wordt in de winter vervolgens weer omgezet in elektriciteit en warmte.

Investering betaalt zich terug

De verkoop van de eerste huizen is inmiddels gestart. De opzet vraagt in eerste instantie een extra investering die wordt opgenomen in de vraagprijs. Deze investering betaalt zich in de loop van de tijd terug door de lage energierekening.

Waterstof cv-ketel

In de nieuwe wijk komen in tachtig huizen waterstof cv-ketels te hangen. Waterstof komt het huis binnen via een standaard aardgasleiding.

“Dit is een bijzonder project. Het is hopelijk de opmaat naar een nieuwe manier van energievoorziening, waarmee duurzaamheid in Nederland een stap verder komt. Het is aan de samenwerking tussen de verschillende partijen te danken dat het zover komt.’’ aldus Alfred Nijenhuis van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.

Cv-ketels vervangen

Als het project Nijstad Oost klaar is wil Arcadis verder met het verduurzamen van de naastgelegen wijk Erflanden. In deze wijk kunnen traditionele cv-ketels in bestaande woningen eenvoudig vervangen worden door waterstof cv-ketels.

Lees meer: honderd jaar oude Nederlandse woonboerderij op waterstof

Delen: